Kategoria: Kolacje
Zielona zupa krem
Każdy łyk delikatnej, kremowej zupy ze szpinaku i boćwiny dostarcza dużej ilości beta-karotenu.
Placek kukurydziany z patelni
Jeśli ci się spieszy, możesz przyrządzić placek kukurydziany. Ciasto smaży się na patelni. Jest gotowe w 15 minut.
Sałatka szpinakowa z cieciorką
Nie musimy jadać ciężkostrawnych sałatek szpinakowych z mnóstwem tłuszczu i cholesterolu. Ta chrupka, świeża i pyszna sałatka jest bogata w przeciwutleniacze, błonnik i substancje chroniące przed rakiem.
Sałatka risi bisi z szynką
Tę pożywną sałatkę ryżową, pełną kruchych warzyw, chudej szynki i świeżych ziół, można z powodzeniem podać jako danie główne. Jest to pyszny, orzeźwiający posiłek, świetny na piknik lub rodzinny obiad w ogrodzie w gorący, letni dzień.
Kanapki z pastą z oliwek
Kanapki można przygotować na kolację lub podać jako przekąskę podczas domowego przyjęcia.
Pierożki z nadzieniem z kurczaka
Przygotowanie tej potrawy będzie łatwiejsze, gdy użyjemy gotowego ciasta won ton, ale możemy je też zrobić samodzielnie.
Karaibska sałatka z kurczakiem
Ta lekka sałatka świetnie sprawdzi się jako kolacja, albo drugie śniadanie w pracy.
Makaron capellini z pesto z bazylii i orzechów włoskich
To pesto jest wyjątkowo zdrowe, bo dodamy szpinak i rukolę – składniki, które pomagają zachować serce w dobrej kondycji.
Jasny chleb żytni
Mąka żytnia zawiera mniej glutenu niż pszenna, więc upieczony z niej chleb jest dość wilgotny i zwarty. Nasiona kminku są tradycyjną przyprawą do żytniego pieczywa. Polecamy ten chlebek jako dodatek do ryb – szczególnie do wędzonej makreli oraz wędzonych i marynowanych śledzi – oraz do miękkich serów.
Kotlety baranie w ziołach
Ciekawy pomysł na grilla. Do jego przygotowania potrzebujemy baraniny. Formujemy je w kształt kotletów i dodajemy zioła. Efekt jest niesamowity!