Kategoria: Kolacje

Przegrzebki z pomidorkami cherry
Bogate w białko przegrzebki z malutkimi pomidorkami pełnymi witaminy C są szybkie do przygotowania. Podaje się je na stół bezpośrednio z patelni, jeszcze skwierczące.

Tarta prowansalska z warzywami
Z ciasta z odrobiną tymianku powstanie smaczny spód do tarty z warzywami. Pomidory, cebula i cukinia zawierają witaminę C, przeciwutleniacze, beta-karoten i likopen, dzięki czemu pomagają w walce z nowotworami i chorobami serca.

Tabbouleh
Tabbouleh to bezmięsne danie z kuchni libańskiej. Warto wypróbować ten przepis także na polskim stole.

Puszyste bułeczki popovers
Ciasto na bułeczki popovers należy dobrze zmiksować, a następnie piec na najniższym poziomie piekarnika. Nie otwierać drzwiczek piekarnika przed końcem pieczenia, bo puszyste bułeczki opadną.

Greckie chlebki pita
Chlebki pita są doskonałym pomysłem na przekąskę podczas imprezy, ale można przygotować je też jako kolację.

Fajity z wołowiną, cebulą i papryką
Fajitami nazywa się mięso i rozmaite warzywa zawinięte w tortille. Jest w nich dużo witamin, minerałów i fitozwiązków.