Kategoria: Kolacje
Łatwa stratta z kiełbasą
Łatwą strattę z kiełbasą przygotowuje się bardzo szybko. W odróżnieniu od klasycznego dania tego typu, nie trzeba jej robić poprzedniego wieczoru. Wystarczy poświęcić tej zapiekance zaledwie kilka chwil po przebudzeniu i wstawić ją do piekarnika.
Sałatka z kaczką
Kaczkę można zastąpić mięsem gotowanego indyka, które pozostało z poprzedniego dnia, a zamiast plasterków jabłka, dodać cząstki pomarańczy.
Kanapka klubowa
Pierwszą warstwę kanapki można urozmaicić kawałkami pieczonej piersi kurczaka lub plastrami indyka.
Frittata z kurczakiem i fasolką szparagową
Ta frittata świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego można przygotować ją wcześniej i spakować na wyprawę piknikową.
Ryż z serem i szparagami
Jest to bardzo proste i atrakcyjne danie wegetariańskie. Ryż gotujemy w wywarze, mieszamy z groszkiem, szparagami i serem, a potem zapiekamy, najlepiej każdą porcję w osobnej foremce.
Dżem z karmelizowanej cebuli
Ten dżem zaskoczy was swoim smakiem i będzie to bardzo pozytywne zaskoczenie.
Jedno danie na kilka sposobów – ratatuja
Ratatuja – klasyczne danie z duszonych warzyw – to doskonały dodatek do mięsa, kurczaka czy ryby.
Grzanki z sardynkami i papryką
Bez gotowania – doskonała propozycja na lekki lunch, zwłaszcza kiedy brakuje czasu. Sardynki przygotowujmy razem z ośćmi, które są miękkie i łatwo się rozgniatają, a przy tym są bogatym źródłem wapnia. Także surowe warzywa zawierają mnóstwo ważnych substancji odżywczych.
Szafranowy kuskus z kolorową papryką
Tę sałatkę można podawać na zimno lub na ciepło oraz jako danie główne dla czterech osób bądź jako przystawkę dla sześciu. Jest to pełna smaku, zawierająca niewiele tłuszczu, pełnowartościowa potrawa wegetariańska. Szafran sprawia, że ma piękny kolor i specyficzny, orientalny smak.
Zielona sałata z kremowym dressingiem ziołowym
Prosta sałata pełna zdrowych wartości odżywczych. To lekki i smaczny posiłek, który można zabrać do pracy.