Kategoria: Kolacje

Omlet po wiedeńsku
W dni, kiedy spieszysz się rano do pracy, najlepszym pomysłem na śniadanie jest omlet po wiedeńsku. Porcję dla jednej osoby przygotowuje się w kuchence mikrofalowej w niecałe dwie minuty.

Tarta z warzywami
Każdy kawałek tej smakowitej tarty zawiera dużo błonnika i innych substancji odżywczych, takich jak witamina C i beta-karoten.

Tartaletki z bekonem
Jeśli tylko masz więcej czasu o poranku warto przygotować te pyszne tartaletki. Rodzina będzie zachwycona.

Bliny z rybami i kawiorem
Bliny to potrawa pochodząca z Rosji. Oryginalnie robi się je z mąki gryczanej, my proponujemy je w wersji z mąki razowej, ze śmietaną, marynowanym śledziem, wędzonym łososiem i kawiorem.

Bagietka z pieczonymi warzywami
Przygotujemy z bagietki i dużej ilości papryki, cukinii, czerwonej cebuli pieczonej z czosnkiem i rozmarynem oraz pokruszonego sera feta kanapki w stylu śródziemnomorskim. To będzie prawdziwa uczta kanapkowa. Co ważne, zawierają one znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kanapki z serem lub wędliną.

Hummus sojowy z grzankami z chlebka pita
Ten niezwykły hummus przyrządzany jest z edamame, czyli zielonych ziaren soi, a nie, jak tradycja nakazuje, z cieciorki. Tahini to pasta z mielonego sezamu, przypominająca nieco masło arachidowe. Sezam jest doskonałym źródłem manganu i miedzi, zawiera sporo magnezu, steroli, związków roślinnych obniżających poziom cholesterolu we krwi.