Kategoria: Kolacje
Krewetki tygrysie z salsą paprykową
Salsą nazywa się meksykański sos z owoców lub warzyw. Salsa z pomidorów, papryki i chili wspaniale smakuje z grillowanymi krewetkami, podawanymi z melonem i chrupiącym chlebem.
Suflet z marchewką i cukinią
Efektowne i wyszukane danie, a ponadto zdrowe, bo zwiększa ilość przeciwutleniaczy w codziennej diecie.
Zapiekanka warzywna z mozzarellą
Masz apetyt na zapiekankę z jajek, ale nie masz ochoty przyrządzać dużej porcji? Strattę warzywną z mozzarellą piecze się w małym naczyniu żaroodpornym. Nadaje się na posiłek o dowolnej porze dnia.
Zapiekanka croque monsieur
Tosty wyśmienicie smakują z mieszanką liści różnych gatunków sałaty.
Kurczak nadziewany jabłkami
Danie idealne na niedzielny obiad. Jest smaczne, a jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Kurczak nadziewany jabłkami to pomysł na posiłek dla całej rodziny.
Topiony camembert z żurawinami
Kromki chrupiącego chleba, przykryte kremowym, roztopionym serem i posypane świeżymi ziołami, podajemy po lekkim podpieczeniu na zielonych listkach sałaty z sosem z żurawin.
Muffinki z cheddarem i pieprzem
Jeśli chcesz upiec malutkie albo bardzo duże muffinki, nie musisz zmieniać temperatury pieczenia, a jedynie czas. Malutkie będą się piekły 10–15 minut, a bardzo duże – 20–40 minut.
Orientalne naleśniki z jagnięciną
Naleśniki te, pełne kruchych, surowych warzyw i soczystych owoców, przypominają arcydzieło kuchni chińskiej, kaczkę po pekińsku, ale są od niej znacznie zdrowsze. Świetnie nadają się na długą biesiadę, ponieważ jagnięcina jest smaczna, nawet kiedy ostygnie. To wspaniałe danie główne lub przystawka dla ośmiu osób.
Nadziewane muszle makaronowe
Kremowy sos z cukinii, sera ricotta i orzechów, podany do muszli nadziewanych szpinakiem i ziołami, to nawiązanie do klasycznego włoskiego przepisu.
Omlet tajski z makaronem
Do przyrządzenia tego omletu doprawionego chili, jajka uciera się z mąką kukurydzianą, dlatego jest on dość zwarty i łatwiej go nadziać kolorowym farszem z warzyw i makaronu ryżowego.