Kategoria: Kolacje na zimno
Sałata szpinakowa z jabłkiem i serem brie
Szpinak i jabłka to idealne połączenie, które uzupełnione o orzechy i ser brie tworzy bardzo ciekawą sałatkę.
Bagietka z wędzonym łososiem i sałatką z selera
Dzięki selerowi sałatka jest chrupka i ma ciekawy smak. Zawiera też cenny potas, witaminę C i rozpuszczalny błonnik.
Croissanty z sałatką z kurczaka
Łatwe do przygotowania croissanty z mięsem z kurczaka. Świetna propozycja do zabrania na wycieczkę lub do pracy.
Sałatka krabowa supreme
Sałatka krabowa to idealny dodatek do dań z grilla. Połączenie krabów z papryką i selerem dostarczy wielu witamin.
Sałatka ziemniaczana z bresaolą i sosem chrzanowym
Sałatka ziemniaczana jest najbardziej popularna w wersji kalorycznej i tłustej, lepiej ją jednak przygotować z dodatkiem chudego serka śmietankowego oraz sosu chrzanowego na bazie jogurtu. Ugotowane, ciepłe ziemniaki miesza się z sosem i podaje z bresaolą, czyli włoską suszoną wołowiną.
Topiony camembert z żurawinami
Kromki chrupiącego chleba, przykryte kremowym, roztopionym serem i posypane świeżymi ziołami, podajemy po lekkim podpieczeniu na zielonych listkach sałaty z sosem z żurawin.
Orientalne naleśniki z jagnięciną
Naleśniki te, pełne kruchych, surowych warzyw i soczystych owoców, przypominają arcydzieło kuchni chińskiej, kaczkę po pekińsku, ale są od niej znacznie zdrowsze. Świetnie nadają się na długą biesiadę, ponieważ jagnięcina jest smaczna, nawet kiedy ostygnie. To wspaniałe danie główne lub przystawka dla ośmiu osób.
Baba ganusz (pasta z bakłażana)
Podawaj pastę baba ganusz z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki i grillowanym chlebkiem pita, pokrojonym w trójkąty.
Łatwa sałatka nicejska
Nasz przepis mozecie potraktować jako bazę, urozmaicając sałatkę o swoje ulubione warzywa, np. paprykę lub pomidora.
Wiejska sałatka grecka
W tej sałatce wykorzystujemy małe ogórki gruntowe, ale jeśli nie uda ci się ich kupić, możesz wykorzystać ogórka sałatkowego.