Kategoria: Kolacje na zimno
Sałatka z kurczaka z sezamem
Paski kurczaka w chrupiącej panierce z sezamu, bułki tartej i płatków kukurydzianych podaje się na surówce z kapusty z ziołowym sosem winegret. Sałatka jest dość ostra, ponieważ do panierki dodaje się odrobinę sproszkowanego chili.
Chrupiąca bułka francuska
Bułkę należy wyłożyć na metalową kratkę lub na ściereczkę, żeby ostygły. Można ją kroić najwcześniej po 20 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Sałatka z makaronu penne, bresaoli i czarnych oliwek
Świeża bazylia, rukola, papryka, oliwki i pomidory sprawią, że jedząc tę sałatkę nawet w środku zimy, przypomnimy sobie o gorącym lecie. Doskonale nadaje się ona na danie główne, ponieważ jest bogata w skrobię. Dzięki dodaniu bresaoli, włoskiej wędliny wołowej, zaspokaja też zapotrzebowanie organizmu na białko.
Kanapka z wołowiną po tajsku
Mięso wołowe i pieczywo świetnie smakują z lekką, świeżą i pełną witamin sałatką coleslaw.
Sałatka z fig i prosciutto
Sałatka ta jest pyszną przystawką. Jeśli zwiększy się nieco porcje i poda ją z chrupiącym chlebem, może stanowić również lekki lunch.
Pikantne muffinki z otrębami
Muffinki z dodatkiem owoców goji, a także bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 orzechów włoskich i przypraw, są pełnowartościowym daniem na śniadanie.


