Kategoria: Kolacje na ciepło
Baranina w chlebie pitta
Ciepła pitta wypełniona pikantną baraniną i kruchą sałatą to północnoafrykańska potrawa na szybki i smaczny lunch. Chudą baraninę smaży się z czosnkiem, imbirem, sosem harissa i miętą.
Grzanki z pesto i kozim serem
Grzanki z pesto i serem możemy przygotować wcześniej, wstawić do lodówki i podpiec na grillu tuż przed podaniem.
Quiche z kalafiorem i serem cheddar
Francuski wypiek w formie placka, który można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. To danie zupełnie inne od popularnej tarty.
Makaron z brokułami
Prosty, wegański makaron z dodatkiem brokułów i pieczarek. Przygotowuje się go bardzo szybko i jest ciekawym pomysłem na kolację we dwoje.
Sandwicze z tuńczykiem i mozzarellą
Tuńczyk to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy B3 dlatego warto spożywać go często. A kiedy dodamy do niego jeszcze kilka warzyw zyskamy smaczną i zdrową kolację.
Dip bakłażanowy
Dipy i pasty można przygotować wcześniej, a następnie, zamiast w piekarniku, odgrzać je w podgrzewaczu. Podgrzewacz pomoże też utrzymać je w cieple podczas przyjęcia.
Makaron z sosem serowym i pomidorami
Potrawę tę wzbogacają marchewka i plasterki pomidorów, które dodają jej nie tylko smaku, lecz również wielu witamin.
Kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak, orzechy i morele z dodatkiem świeżej bazylii tworzą bardzo zdrowe i orzeźwiające danie w stylu orientalnym, doskonałe na upalny dzień. Można je przyrządzić błyskawicznie i podawać z makaronem ryżowym lub białym ryżem.
Brukselka i młode ziemniaki w sosie musztardowym
Wyrazista w smaku brukselka przyjemnie kontrastuje z delikatnymi młodymi ziemniakami.
Sandwicze z rostbefem i serem
Przepyszny przepis na sandwicze z mięsem i serem. Dodatek warzyw nadaje im świeży smak. To pożywne danie prosto na talerz podczas kolacji.