Kategoria: Kolacje na ciepło

Rożki z owocami morza
Rożki z owocami morza to oryginalna przekąska, która zrobi furorę na każdej imprezie.

Kolacja dla jednej osoby
Na całym świecie jest coraz więcej osób mieszkających samotnie, co oznacza, że wielu z nas gotuje tylko dla siebie. Ma to swoje zalety – możemy jeść, co i kiedy chcemy, nie licząc się ze zdaniem innych. Z drugiej jednak strony, często trudno zmotywować się do ugotowania pożywnego posiłku.

Grzanki po toskańsku z fasolą
Oto smakowita przekąska do jedzenia na gorąco lub zimno – opiekane kromki bagietki z kremowobiałym fasolowym purée przyprawionym czosnkiem i tymiankiem, przybrane kolorowymi plasterkami pomidora oraz liśćmi rukoli.

Karmelizowane tartaletki z cebulą
Cienkie kromki chleba wciśnięte do foremek do pieczenia, posmarowane stopionym masłem i upieczone – z powodzeniem zastąpią ciasto w pikantnych tartaletkach.

Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką
Tosty z karczochami i salami przyrządza się błyskawicznie z kromek ciabatty, smarując je tapenadą, której zawdzięczają wyrazisty aromat oliwek, oliwy i czosnku.

Tunezyjska ratatuja z jajkami
Rozgrzewające północnoafrykańskie przyprawy nadają wyrazisty smak jajkom usmażonym ze śródziemnomorskimi warzywami. Wystarczy jeszcze tylko chleb, by podać pyszne i łatwe do przygotowania danie.