Kategoria: Kolacje na ciepło
Łatwa stratta z kiełbasą
Łatwą strattę z kiełbasą przygotowuje się bardzo szybko. W odróżnieniu od klasycznego dania tego typu, nie trzeba jej robić poprzedniego wieczoru. Wystarczy poświęcić tej zapiekance zaledwie kilka chwil po przebudzeniu i wstawić ją do piekarnika.
Frittata z kurczakiem i fasolką szparagową
Ta frittata świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego można przygotować ją wcześniej i spakować na wyprawę piknikową.
Ryż z serem i szparagami
Jest to bardzo proste i atrakcyjne danie wegetariańskie. Ryż gotujemy w wywarze, mieszamy z groszkiem, szparagami i serem, a potem zapiekamy, najlepiej każdą porcję w osobnej foremce.
Jedno danie na kilka sposobów – ratatuja
Ratatuja – klasyczne danie z duszonych warzyw – to doskonały dodatek do mięsa, kurczaka czy ryby.
Grzanki z sardynkami i papryką
Bez gotowania – doskonała propozycja na lekki lunch, zwłaszcza kiedy brakuje czasu. Sardynki przygotowujmy razem z ośćmi, które są miękkie i łatwo się rozgniatają, a przy tym są bogatym źródłem wapnia. Także surowe warzywa zawierają mnóstwo ważnych substancji odżywczych.
Szafranowy kuskus z kolorową papryką
Tę sałatkę można podawać na zimno lub na ciepło oraz jako danie główne dla czterech osób bądź jako przystawkę dla sześciu. Jest to pełna smaku, zawierająca niewiele tłuszczu, pełnowartościowa potrawa wegetariańska. Szafran sprawia, że ma piękny kolor i specyficzny, orientalny smak.
Sandwicze z wołowiną po włosku
Jeśli chcesz przygotować te sandwicze na przyjęcie, pamiętaj posmarować pieczywo masłem lub margaryną, żeby nie wchłaniało sosu z mięsa.
Zielone tagliatelle z sosem winnym
Danie to jest bogatą w węglowodany przystawką dla 6 osób lub prostym posiłkiem dla 4 osób, jeśli podamy je z sałatą lodową i owocami.
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Gorące ziemniaki łatwiej wchłaniają inne smaki niż zimne. Dressing należy przygotować w osobnej misce i polać nim ziemniaki, a następnie wymieszać delikatnie, tak aby się nie rozpadły.
Naleśniki szpinakowe z wędzonym pstrągiem i krewetkami
Przygotujmy naleśniki ze szpinakiem. Ale niech tym razem szpinak znajdzie się nie w nadzieniu, tylko w cieście naleśnikowym.