Kategoria: Impreza

Hiszpańskie ciasto migdałowo-pomarańczowe
Ciasto to, wypiekane z użyciem pomarańczy uduszonych w całości, a następnie drobno posiekanych, oraz mielonych migdałów, to klasyczny hiszpański przysmak o lekkiej wilgotnej konsystencji i cudownie orzeźwiającym smaku.

Tort czekoladowy na szybko
Słodki tort do błyskawicznego przygotowania? Mamy na to gotowy przepis!

Kanapeczki z makrelą
Kanapki najlepiej robić z chleba twardego na tyle, żeby dało się go cienko pokroić, nie powinien być jednak zbyt ciężki. Może to być chleb żytni, pszenno-żytni, pełnoziarnisty lub razowy. Wszystkie te rodzaje pieczywa wspaniale smakują z pastą z makreli.

Chlebki pitta z szynką i selerem
W tych orzeźwiających kanapkach łączą się chrupiące warzywa, wędzona szynka, rodzynki, zielone oliwki i sos musztardowy przygotowany na bazie gęstego jogurtu i majonezu, dzięki czemu są one pełne kontrastujących smaków i struktur. Wystarczy dodać świeży owoc, aby posiłek był dobrze zbilansowany.

Makaronowa sałatka z kurczakiem
Oto świetna sałatka na obiad w środku tygodnia. Jej smak nie popsuje się, nawet jeśli będzie musiała postać dłużej, bo ktoś z domowników wróci później do domu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny i białego wina staje się nie tylko bardzo aromatyczna, ale również zawiera niewiele tłuszczu.

Świeże figi z malinami i kremem różanym
Ten wyśmienity deser nie tylko pięknie wygląda, lecz także jest pełen błonnika, którego dostarczają figi i maliny. Intensywnie pachnąca woda różana jest popularnym dodatkiem smakowym w niektórych rejonach Morza Śródziemnego. Robi się ją naprawdę z płatków róż.