Kategoria: Impreza
Nadziewane muszle makaronowe
Kremowy sos z cukinii, sera ricotta i orzechów, podany do muszli nadziewanych szpinakiem i ziołami, to nawiązanie do klasycznego włoskiego przepisu.
Baba ganusz (pasta z bakłażana)
Podawaj pastę baba ganusz z surowymi warzywami pokrojonymi w słupki i grillowanym chlebkiem pita, pokrojonym w trójkąty.
Ziemniaki z bekonem
Ziemniaki z bekonem przyrządza się łatwo i szybko. Są pyszną przekąską, albo dodatkiem do głównego dania.
Kurczak tikka
„Tikka” oznacza kawałeczki. W przypadku tej klasycznej potrawy są to kawałeczki świeżej piersi kurczaka. Marynuje się je przez noc w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, następnie nabija na szpadki i opieka pod grillem.
Łatwa sałatka nicejska
Nasz przepis mozecie potraktować jako bazę, urozmaicając sałatkę o swoje ulubione warzywa, np. paprykę lub pomidora.
Bakłażanowe roladki
W odróżnieniu od wielu innych dań z bakłażanów, które dosłownie pływają w tłuszczu, te roladki zawierają niewiele oliwy. Polubią je nie tylko wegetarianie, lecz również wielbiciele mięsa. Roladki można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Podawać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.


