Kategoria: Impreza
Marynowany łosoś z imbirem
Przepis na marynowanego surowego łososia w sosie musztardowo-koperkowym pochodzi ze Skandynawii. Rybę trzeba marynować dwa dni, dlatego powinniśmy się upewnić, czy jest naprawdę świeża. Możemy ją podać jako przystawkę, z pełnoziarnistym albo żytnim pieczywem.
Mus z mrożonych owoców
Szukamy przepisu na lekki deser? Oto doskonały sposób, by jak najlepiej wykorzystać zdrowe truskawki, kiedy nie panuje na nie sezon.
Bliny z rybami i kawiorem
Bliny to potrawa pochodząca z Rosji. Oryginalnie robi się je z mąki gryczanej, my proponujemy je w wersji z mąki razowej, ze śmietaną, marynowanym śledziem, wędzonym łososiem i kawiorem.
Letnie warzywa z grilla
Są pyszne zawsze, ale smak grillowanych warzyw można jeszcze poprawić pocierając je gałązką rozmarynu w trakcie grillowania.
Sałaty liściaste z figami
Figi są najbardziej aromatyczne, kiedy mają niebieskawą skórkę, są miękkie i dojrzałe. Takich fig nie trzeba obierać ze skórki.
Sałatka z arbuza i fety
Sałatkę serową na lato wymyślono w hołdzie kuchni śródziemnomorskiej. Słony smak sera feta tworzy kontrast z jasnożółtymi i pomarańczowymi soczystymi i słodkimi owocami. Mieszanka liści sałaty nadaje sałatce nieco gorzkawy smak, a prażone pestki przyjemnie chrupią. Z chlebem sałatka dobrze nadaje się na obiad.
Mango brûlée
Pyszny i zdrowy, owocowy deser, który z łatwością można przygotować na grillu.
Hummus sojowy z grzankami z chlebka pita
Ten niezwykły hummus przyrządzany jest z edamame, czyli zielonych ziaren soi, a nie, jak tradycja nakazuje, z cieciorki. Tahini to pasta z mielonego sezamu, przypominająca nieco masło arachidowe. Sezam jest doskonałym źródłem manganu i miedzi, zawiera sporo magnezu, steroli, związków roślinnych obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Orientalne hamburgery z indyka z warzywami
Oto niskokaloryczne danie o specyficznym smaku i dużej zawartości przeciwutleniaczy. A wszystko dzięki tartej marchewce…
Napój owocowy
Najlepiej użyć mieszanki różnych miękkich owoców. Mrożonych nie trzeba rozmrażać; napój uzyska wówczas ciekawą konsystencję.