Kategoria: Impreza
Wiejska sałatka z grillowanych warzyw i rigatoni
Grillowane warzywa znakomicie smakują w połączeniu z grubym makaronem i lekko pikantnym sosem. Jeśli podajemy tę sałatkę jako dodatek do grillowanego mięsa – wystarczy jej na 6–8 porcji.
„Cztery pory roku” – pizza na imprezę
Pyszna pizza z różnymi dodatkami – każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Nie ustępuje smakiem gotowym pizzom, choć zawiera mniej soli i tłuszczu.
Łamańce orzechowe
Zamiast mieszanki orzechów do masy na łamańce można dodać tylko orzeszki ziemne lub migdały.
Śliwki z miodem w papilotach
Pieczenie w papilotach oznacza, że pieczemy potrawy w piekarniku w papierowych zawiniątkach, dzięki którym zachowują one wszystkie soki. Ważne jest, by papiloty przygotowywać z odpowiedniego papieru, odpornego na wilgoć.
Półmisek grillowanych warzyw
Warzywa po usmażeniu można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 godzin albo w lodówce 2 dni. Podaje się je wtedy schłodzone, a schłodzoną salsę i camembert dodaje do nich tuż przed podaniem.
Żurawinowe kulki mięsne
Z 900 g mielonej wołowiny otrzymuje się 84 klopsiki. Wystarczy ich dla licznie zgromadzonych gości na sporym przyjęciu. Żurawinowe kulki mięsne podaje się z sosem słodko-kwaśnym. Zapewne będą wszystkim smakować.
Kaczka faszerowana
Kaczkę należy nadziewać tuż przed wstawieniem do piekarnika. Farsz powinno się nakładać luźno, ze względu na to, że może zwiększyć objętość podczas pieczenia.
Szybkie sposoby na sałatki
Jedzenie urozmaicone sałatkami jest bardziej kolorowe, zdrowe i dostarcza więcej składników odżywczych. Proponowane tu sałatki można zestawiać z mięsem lub rybą.
Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią
Do niedawna dynia kojarzyła się nam najczęściej z pestkami lub marynatą. Dziś to warzywo zyskuje coraz większą popularność. To bardzo dobrze, bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Można z niej też przyrządzić wiele różnych potraw, między innymi apetyczne dodatki do dań głównych.
Pieczone ziemniaki nadziewane wędzonym łososiem i świeżym koperkiem
Wydrążone ziemniaki posmarować mieszanką oliwy z oliwek i masła, a potem upiec. Wypełnione nadzieniem z serka ziołowego, wędzonego łososia oraz koperku, utworzą naprawdę wyjątkową i pożywną przekąskę do napojów.