Kategoria: Impreza
Ciasto dyniowe na imbirowym spodzie
Łatwy do przygotowania, a jednocześnie efektowny deser o dużej zawartości beta-karotenu i błonnika.
Quiche z kalafiorem i serem cheddar
Francuski wypiek w formie placka, który można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. To danie zupełnie inne od popularnej tarty.
Mus jogurtowo-bananowy z cynamonem
Mus powinien zastygać w lodówce przez całą noc, w tym samym czasie, kiedy będą się namaczały suszone owoce. Możemy też przygotować błyskawiczną wersję: nie używać żelatyny, a gotową potrawę podać z plasterkami świeżych owoców zamiast suszonych. W każdej wersji będzie pyszny.
Sałatka z pomidorów, ogórków i karczochów
Ta sałatka doskonale smakuje z grillowanym kurczakiem lub stekiem. Żeby miała bardziej wyrazisty smak można wymieszać olej z karczochów z sokiem z cytryny.
Placek jagodowo-serowy
Placek jagodowo-serowy można jeść bez poczucia winy. Do jego przygotowania używa się białek jaj, musu jabłkowego bez cukru, maślanki i niskotłuszczowego twarożku, więc jest znacznie mniej kaloryczny niż śmietanowe ciasto do kawy.
Pizza z blachy z tuńczykiem i ricottą
Chyba każdy lubi pizzę! Jeśli zamiast klasycznej okrągłej, przygotujemy pizzę na dużej blasze, będzie ją łatwo pokroić na kwadratowe kawałki. Podajmy je jako przekąskę na imprezie.
Dip bakłażanowy
Dipy i pasty można przygotować wcześniej, a następnie, zamiast w piekarniku, odgrzać je w podgrzewaczu. Podgrzewacz pomoże też utrzymać je w cieple podczas przyjęcia.
Pierożki z kurczakiem w curry
Te małe pierożki z ciasta filo przypominają indyjskie samosy z nadzieniem z warzyw lub mięsa. Są bardzo aromatyczne, ponieważ przyrządza się je z dodatkiem curry, mielonego imbiru i sosu chutney z mango. Najlepiej smakują podawane na gorąco, z dodatkowym sosem.
Rolada biszkoptowa z owocami
Znana i lubiana rolada biszkoptowa do zrobienia u siebie w domu! W nadzieniu możemy umieścić najlepsze polskie owoce.
Grillowane kotleciki wołowe w koszyczkach z sałaty
Te kotleciki będą świetnie smakowały ze słupkami marchewki i groszkiem cukrowym, usmażonymi metodą stir-fry.