Kategoria: Do pracy

Kanapeczki z makrelą
Kanapki najlepiej robić z chleba twardego na tyle, żeby dało się go cienko pokroić, nie powinien być jednak zbyt ciężki. Może to być chleb żytni, pszenno-żytni, pełnoziarnisty lub razowy. Wszystkie te rodzaje pieczywa wspaniale smakują z pastą z makreli.

Chlebki pitta z szynką i selerem
W tych orzeźwiających kanapkach łączą się chrupiące warzywa, wędzona szynka, rodzynki, zielone oliwki i sos musztardowy przygotowany na bazie gęstego jogurtu i majonezu, dzięki czemu są one pełne kontrastujących smaków i struktur. Wystarczy dodać świeży owoc, aby posiłek był dobrze zbilansowany.

Pikantne muffinki z otrębami
Muffinki z dodatkiem owoców goji, a także bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 orzechów włoskich i przypraw, są pełnowartościowym daniem na śniadanie.

Makaronowa sałatka z kurczakiem
Oto świetna sałatka na obiad w środku tygodnia. Jej smak nie popsuje się, nawet jeśli będzie musiała postać dłużej, bo ktoś z domowników wróci później do domu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny i białego wina staje się nie tylko bardzo aromatyczna, ale również zawiera niewiele tłuszczu.

Sałatka z grillowanym kurczakiem
Słodkie mango, mięso kurczaka i warzywa sałatkowe są bogate w przeciwutleniacze.

Wrapy z awokado i indykiem
Sycące awokado o lekko maślanym smaku jest bogate w tłuszcze jednonienasycone i witaminę E. Obie substancje mają korzystny wpływ na serce.