Kategoria: Do pracy
Pasztet z kurzych wątróbek
Ten sycący pasztet o gładkiej konsystencji jest łatwy i szybki do przygotowania. Podawaj go z plastrami jabłka, podpieczonymi w tosterze kromkami bagietki lub z macą. Jeśli chcesz przygotować pyszną przekąskę, rozsmaruj go na toście.
Sałatka śledziowa
Zaparzanie śledzi to metoda, dzięki której mięso pozostaje soczyste i nie pachnie tak intensywnie, jak wtedy, gdy się je grilluje czy piecze. Sałatkę śledziową najlepiej podawać z razowym chlebem.
Włoska zapiekanka ze szpinakiem
Witaminy A i C oraz kwas foliowy znajdujące się w szpinaku korzystnie działają na serce. Ser, ryż i por zapewniają wspaniały smak i przyjemną konsystencję.
Świderki z pieczonymi warzywami
Pieczenie jest metodą, która najlepiej wydobywa smak warzyw. Jedna porcja makaronu z pieczonymi warzywami dostarcza ponad jedną trzecią zalecanej dziennej dawki błonnika.
Sandwicze bostońskie
Sandwicze nie muszą być nudne. Wystarczy zamiast masła lub majonezu użyć do posmarowania pieczywa samodzielnie przygotowanej pasty.
Sałatka makaronowa na przekąskę
Do sałatki należy wybierać makaron, który dobrze współgra z kształtem i konsystencją innych składników.
Sałatka z prosciutto, gruszką i serem pleśniowym
Ta efektowna, prosta sałatka wyśmienicie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Piersi kurczaka z pieczonym czosnkiem i sosem pomidorowym
Ten przepis to dowód na to, że ze zwykłych składników można wyczarować wyjątkowe danie. Piersi kurczaka duszone w gęstym sosie pomidorowym są bogate w witaminę B6, C i niacynę, zawierają mało tłuszczu, a są wyborne.
Salsa z grillowanych pomidorów i papryki
Czerwona i żółta papryka zajmują pierwsze miejsca na liście najbogatszych źródeł witaminy C.
Tostady z fasolą i innymi warzywami
Warzywa dostarczają błonnika, który dobrze wpływa na układ trawienny i pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi.