Kategoria: Dla dzieci

Afrykańska gęsta zupa z kurczaka
W tradycyjnej wersji ten gęsty gulasz z Afryki Zachodniej przygotowuje się z całego, poporcjowanego kurczaka, lecz my proponujemy użyć tylko udek.

Łatwa stratta z kiełbasą
Łatwą strattę z kiełbasą przygotowuje się bardzo szybko. W odróżnieniu od klasycznego dania tego typu, nie trzeba jej robić poprzedniego wieczoru. Wystarczy poświęcić tej zapiekance zaledwie kilka chwil po przebudzeniu i wstawić ją do piekarnika.

Zdrowa sałatka ziemniaczana
Dressing do zdrowej sałatki ziemniaczanej jest bardzo lekki, ponieważ robi się go z beztłuszczowego majonezu. Jedna porcja sałatki zawiera zaledwie 110 kalorii i 1 g tłuszczu. Dzięki użyciu samych białek jajek jest w niej też tylko 2 mg cholesterolu.

Mufinki z brązowym cukrem i płatkami owsianymi
Słodkie mufinki, które możemy przygotować szybko i z wykorzystaniem brązowego cukru. Do podania zarówno przy niedzielnym stole, jak i na co dzień.

Rosół z kurczaka z kukurydzą
Ten przepis przyda się zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy do wykorzystania reszki pieczonego kurczaka z poprzedniego dnia.

Calzone z kurczakiem i dwoma rodzajami sera
Calzone to nazwa pierogów robionych z ciasta do pizzy. Na połowie okrągłego placka należy rozłożyć nadzienie z rozdrobnionego mięsa kurczaka, szpinaku, bazylii i sera, następnie przykryć je drugą częścią ciasta i skleić brzegi, aby powstał pieróg. Jeśli na pikniku będzie rozstawiony grill, wystarczy podgrzać upieczone pierogi, by ser się stopił.