Kategoria: Dla dzieci

Drożdżówki orzechowe
Nawet pochmurny poranek będzie przyjemny dzięki świeżym drożdżówkom orzechowym. Rozwałkowane ciasto posypuje się cukrem i cynamonem, zwija, a potem kroi w plastry. Tak powstają spiralne bułeczki. Karmelowa polewa z brązowego cukru, śmietany kremówki i orzechów włoskich sprawia, że ślinka cieknie na myśl o tych drożdżówkach.

Muffinki śmietanowe z owocami leśnymi
Muffinki śmietanowe z owocami leśnymi można upiec w dowolnej porze roku. Poza sezonem należy użyć do nich mrożonych malin i czarnych jagód.

Pierożki z kiełbasą i serem
Szalenie prosty przepis na pierożki. Nadają się idealnie jako przekąska między posiłkami.

Kotlety z indyka z sałatką grejpfrutową
Zawsze wybieraj czerwone grejpfruty, które są bogate nie tylko w witaminę C, lecz również w likopen. W tym daniu wraz z kruchą, czerwoną papryką i ostrą w smaku cebulą dymką tworzą doskonałą sałatkę do piersi indyka.

Curry keema
To rozpływające się w ustach curry doprawiamy tylko odrobiną chili, więc mogą je jeść dzieci, które lubią kulinarne przygody. Potrawę podajemy z ryżem basmati gotowanym na parze i gorącym chlebkiem naan.

Markizy orzechowe espresso
Wycinając ciasteczka foremki do wykrawania można spryskać olejem w aerozolu, wówczas ciasto nie będzie się do nich przyklejało.