Kategoria: Diety

Dieta bezglutenowa dla jednej osoby na sto
Około jednego procenta mieszkańców Europy i Ameryki Północnej cierpi na nietolerancję glutenu, czyli białka obecnego w pszenicy, jęczmieniu i życie, co wywołuje chorobę zwaną celiakią.

Treściwa zupa rybna
W skład tej zupy wchodzą warzywa korzeniowe i bekon, a jednak ma ona delikatny smak. Można ją przygotowywać o każdej porze roku. Jest nietłusta, a przy tym bogata w witaminy z grupy B i zawiera sporo błonnika. Najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem.

Łosoś smażony ze szpinakiem
W przepisie zamiast łososia można z powodzeniem wykorzystać inną, ulubioną rybę.

Kurczak z piekarnika
Kurczak pieczony w piekarniku jest znacznie mniej kaloryczny niż kurczak smażony na patelni. To dobra propozycja dla osób, które dbają o linię.

Naleśniki gryczane z sałatką owocową
Pyszne danie bezglutenowe! Nasiona gryki, które spożywamy, pochodzą z owocu rośliny spokrewnionej z rabarbarem i szczawiem. Lekko orzechowy smak mąki gryczanej sprawia, że naleśniki są pyszne.

Zupa warzywna z dynią
Dynia to bogate źródło witamin A i C oraz błonnika.