Kategoria: Diety
Dieta bezglutenowa dla jednej osoby na sto
Około jednego procenta mieszkańców Europy i Ameryki Północnej cierpi na nietolerancję glutenu, czyli białka obecnego w pszenicy, jęczmieniu i życie, co wywołuje chorobę zwaną celiakią.
Treściwa zupa rybna
W skład tej zupy wchodzą warzywa korzeniowe i bekon, a jednak ma ona delikatny smak. Można ją przygotowywać o każdej porze roku. Jest nietłusta, a przy tym bogata w witaminy z grupy B i zawiera sporo błonnika. Najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem.
Szybkie sposoby na warzywa liściaste
Różnokolorowe paczkowane liście różnych sałat czy warzyw liściastych sprzedawane na wagę to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ możemy kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy.
Sałatka z tuńczyka i fasolki szparagowej
W przepisie można wykorzystać świeże steki lub tuńczyka z puszki. Można też zastąpić go usmażonymi na patelni krewetkami lub łososiem.
Owoce z jogurtem
Owoce kiwi mają słodko-kwaskowaty smak, który idealnie łączy się ze słodkim bananem.
Łosoś smażony ze szpinakiem
W przepisie zamiast łososia można z powodzeniem wykorzystać inną, ulubioną rybę.
Kurczak z piekarnika
Kurczak pieczony w piekarniku jest znacznie mniej kaloryczny niż kurczak smażony na patelni. To dobra propozycja dla osób, które dbają o linię.
Naleśniki gryczane z sałatką owocową
Pyszne danie bezglutenowe! Nasiona gryki, które spożywamy, pochodzą z owocu rośliny spokrewnionej z rabarbarem i szczawiem. Lekko orzechowy smak mąki gryczanej sprawia, że naleśniki są pyszne.
Zupa warzywna z dynią
Dynia to bogate źródło witamin A i C oraz błonnika.
Orientalny indyk z warzywami
Mięso indycze jest jednym z najlepszych źródeł tryptofanu, aminokwasu ułatwiającego zaśnięcie, dlatego świetnie nadaje się na wieczorny posiłek.