Kategoria: Danie na niedzielę

Sos berneński
Sos berneński to maślany sos zagęszczany żółtkami, który idealnie pasuje do steków.

Stek z grilla z ziemniakami w glazurze musztardowej
W tym przepisie chudy stek wołowy marynowany jest w zalewie miodowo-musztardowej i podawany z ziemniakami, które najpierw gotujemy, potem obtaczamy w tej samej zalewie i opiekamy.

Błyskawiczny placek z jabłkami
Placek z jabłkami można przygotować bardzo szybko, jeśli spód upiecze się z przygotowanego wcześniej i zamrożonego ciasta. Na gotowy spód wykłada się prażone jabłka ze słoika, a posypkę robi się z brązowego cukru, orzechów włoskich, płatków owsianych i wiórków kokosowych.

Smażone steki wołowe z włoskim sosem
Chude steki smaży się błyskawicznie, a smakują wybornie z sosem pomidorowym wzbogaconym odrobiną wina, czosnkiem, oliwkami i kaparami. Podawać z makaronem tagliatelle i sałatą z dodatkiem zielonej papryki pokrojonej w paseczki.

Tradycyjne gołąbki
Tradycyjne gołąbki to duże liście kapusty nadziewane farszem wołowo-wieprzowym i zapiekane w niskiej temperaturze, w sosie pomidorowym. Są pyszne i delikatne.

Antrykot pieczony z ziemniakami
Antrykot pieczony z ziemniakami jest wspaniałym daniem świątecznym. Można podać go z sałatą lub gotowanymi warzywami.