Kategoria: Danie na niedzielę

Placek brzoskwiniowy
Placki brzoskwiniowe najlepiej przygotowywać ze świeżych, soczystych brzoskwiń, kiedy trwa sezon na te owoce. Esencja migdałowa znakomicie podkreśla ich smak. Ciasto z plecionką na wierzchu wygląda bardzo efektownie.

Małe kołacze
Nawet pochmurny, jesienny poranek będzie przyjemny dzięki tym bułeczkom.

Kurczęta z glazurą morelową
Kurczak, indyk i wieprzowina wspaniale smakują, gdy są upieczone w glazurze ze 160 g dżemu morelowego lub z czerwonej porzeczki wymieszanego z 1 łyżką musztardy dijon. Jeśli dżem jest kwaśny, można do niego dodać brązowego cukru.

Sznycle z kurczaka
Smak sznycli można urozmaicić dodając do płatków kukurydzianych 2 łyżki tartego parmezanu i 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub innych ziół.

Duszone kotlety schabowe
Tak przyrządzone mięso jest delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Kwaskowata surówka z kapusty
Surówka z kapusty to idealny dodatek do obiadu z mięsem. To zdrowy przepis urozmaicający niedzielny stół.