Kategoria: Danie na niedzielę

Pudding ryżowy
Nasz pudding ryżowy jest znacznie zdrowszy od tradycyjnych wersji. Mlekiem sojowym można zastąpić mleko krowie także w wypiekach.

Placek dyniowy z orzechami włoskimi
Placek dyniowy z orzechami włoskimi to ciekawa wersja tradycyjnego amerykańskiego przysmaku. Warstwa orzechów i brązowego cukru przykrywa nadzienie z dyni, mleka skondensowanego, brązowego cukru i przypraw. Rezultat jest wspaniały.

Ryba z masłem limonkowo-imbirowym
Wykorzystaliśmy w przepisie molwę, ale można ją zastąpić dowolną rybą o białym, zwartym mięsie lub nawet pstrągiem czy łososiem.

Zupa z pieczonych pomidorów
Zupa z pieczonych pomidorów to idealna propozycja dla osób, które znudziły się już tradycyjną zupą pomidorową.

Zupa rybna z paprykową polentą
Ten delikatny bulion zawdzięcza smak wywarowi z ryby. Nie dosalajmy go zbytnio. Dodatek w postaci polenty przyrządza się wcześniej, a samą zupę można bez trudu ugotować w ostatniej chwili.

Biscotti żurawinowo-migdałowe
Biscotti znaczy: pieczone dwa razy – chodzi o włoski sposób wypieku, któremu zawdzięczają charakterystyczną twardość. Zgodnie z tradycją podaje się je po kolacji, z kieliszkiem vin santo, w którym się je moczy. Bardzo smaczne są również z sałatką ze świeżych owoców albo z filiżanką kawy bądź herbaty. Te ciasteczka znane są też pod nazwą cantucini.