Kategoria: Danie na niedzielę

Placek malinowy
Jeśli nie spodziewasz się tłumu gości, zrób placek malinowy. Wygląda bardzo ładnie z kruszonką na wierzchu. Ciasto piecze się w podłużnej foremce.

Surówka z marchewki i rodzynek
Ta surówka będzie świetnym dodatkiem do każdego mięsnego dania.

Ryba w cieście cytrynowym
Smażone filety rybne to bardzo popularne danie, ale staną się niezwykłe jeśli zamiast panierki obtoczysz je w cieście cytrynowym.

Bułeczki marchewkowe
Przepyszne bułeczki można podać na drugie śniadanie jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do głównego dania. Drożdżowe ciasto zawdzięcza swój smak purée z marchwi, a tarta marchew i cebula dymka nadają mu kolor i sprawiają, że pieczywo miło chrupie.

Ciasto z batatów z marmoladą żurawinowo-orzechową
Dzięki warstwie żurawiny z orzechami ciasto jest lżejsze i smaczniejsze, a do tego bogatsze w przeciwutleniacze. Żurawina ponadto dostarcza błonnika i witaminy C.

Pieczeń jagnięca z sosem z czerwonego wina
Warto przygotować podwójną porcję tej potrawy, nawet jeśli jemy w pojedynkę. Resztki jagnięciny można wykorzystać na wiele sposobów – użyć do sałatki, położyć na kanapce, dodać do kuskusu czy makaronu na sposób śródziemnomorski.