Kategoria: Danie na niedzielę

Pożywne warzywa duszone
To danie przyrządza się błyskawicznie, ponieważ niektóre warzywa można posiekać w czasie, gdy inne już się duszą. Kiedy kończy się krojenie ostatnich, potrawa jest już prawie gotowa.

Przekładaniec cynamonowo-orzechowy
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, kawałek tego ciasta będzie w sam raz. Smaku dodają mu orzechy i cynamon. Lukier smakowicie wieńczy dzieło!

Mięso i nereczki w cieście
W tym przepisie tradycyjne kruche lub francuskie ciasto zastąpimy ciastem filo, które jest lżejsze i mniej tłuste. Danie podaje się z dużą ilością warzyw, takich jak świeżo ugotowana marchewka i groszek cukrowy oraz ziemniaków, które dostarczają organizmowi skrobi.

Klops nadziewany szpinakiem
Klops ten jest wyjątkowo soczysty i lekki, bo dodajemy do niego płatki owsiane i warzywa. Pokrojony w plastry wygląda bardzo apetycznie. Najlepiej go podawać z pieczonymi ziemniakami, cukinią i czerwoną cebulą.

Duszona wołowina z Nowej Anglii
Tę tradycyjną amerykańską potrawę jednogarnkową przyrządza się z soczystej wołowiny i kruchych warzyw duszonych w pożywnym smacznym wywarze. Sałatka buraczano-cebulowa zaostrza nieco smak mięsa. Najlepiej podawać z chlebem, który będzie można moczyć w smakowitym sosie.

Focaccia z pomidorami
Focaccia to płaskie pieczywo przypominające pizzę, lecz bardziej miękkie i grubsze.