Kategoria: Danie na niedzielę
Stir-fry z jagnięciny i szpinaku
Mrożony, siekany szpinak zachowuje wartości odżywcze świeżego szpinaku. Można go z powodzeniem użyć do niektórych potraw, co znacznie przyspieszy ich przygotowanie, choćby dlatego, że nie trzeba go płukać.
Pikantne tosty ze stekiem
Te tosty świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego grilla.
Strogonow z wątróbki
Strogonow to znana potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej, przyrządzana z małych kawałków polędwicy wołowej. My nieco zmodyfikujemy ten przepis i użyjemy wątróbki jagnięcej.
Zapiekanka z szynką i szczypiorkiem
Ta pożywna zapiekanka jest świetną propozycją śniadaniową, ale sprawdzi się też jako danie obiadowe.
Placek jabłkowy z okruchów
Placek z jabłkami można przygotować bardzo szybko, jeśli spód zrobi się z okruszków ciastek. Zapach jabłek i cynamonu sprawi, że każdy będzie niecierpliwie czekał aż ciasto będzie gotowe.
Przegrzebki z patelni
Szybkie i wykwintne danie, którym zaskoczysz swoich gości podczas spotkania towarzyskiego.
Spaghetti z sosem puttanesca
Puttanesca jest to ostry włoski sos o bogatym smaku. W tym przepisie zawiera mniej kaparów, anchois i oliwek niż w wersji tradycyjnej, dzięki czemu dostarcza mniej tłuszczu.
Krajanka orzechowa
Słodka tarta to ciekawy pomysł na deser. Przygotowuje się ją dość szybko i z pewnością zachwyci naszych gości.
Wołowina z kawą
Potrawy, które w zwykłym garnku przyrządza się pół godziny, w wolnowarze gotują się 6–8 godzin. Wbrew pozorom urządzenie to pozwala oszczędzać czas, ponieważ można je nastawić przed wyjściem do pracy, a po powrocie do domu będzie czekał gotowy obiad.
Placek brzoskwiniowy
Placki brzoskwiniowe najlepiej przygotowywać ze świeżych, soczystych brzoskwiń, kiedy trwa sezon na te owoce. Esencja migdałowa znakomicie podkreśla ich smak. Ciasto z plecionką na wierzchu wygląda bardzo efektownie.