Kategoria: Danie na niedzielę

Muffinki żytnie z kminkiem
Te wytrawne muffinki będę świetną przekąską podczas rodzinnego spotkania, ale z powodzeniem zastąpią też drugie śniadanie.

Gulasz cielęcy z pieczarkami, marchewką, szalotką i piwem
To danie, bardzo korzystnie wpływające na serce, jest bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik, a zawiera mało tłuszczów nasyconych.

Przegrzebki florentine
Określenie „florentine” odnosi się do potraw po florencku, czyli zawierających szpinak. Podobnie jak inne warzywa ciemnozielone, jest on bogaty w witaminy, minerały i fitozwiązki.

Pikantne żeberka z grilla
Jeśli nie mamy czasu na zamarynowanie i upieczenie żeberek w dniu, kiedy mają być podane, możemy zacząć przygotowywać je wcześniej. Należy ugotować je do miękkości, ostudzić i wstawić do lodówki. Następnego dnia posmarować sosem i upiec, polewając często sosem z pieczenia.

Jagnięcina duszona z warzywami
Potrawa ta, wzorowana na klasycznym daniu francuskim zwanym navarin, jest wyjątkowo pyszna. We Francji przyrządza się ją na wiosnę, żeby świętować pojawienie się jagniąt i delikatnych, młodych warzyw. Należy podawać ze świeżo ugotowaną młodą kapustą i bagietką.

Hiszpańskie ciasto migdałowo-pomarańczowe
Ciasto to, wypiekane z użyciem pomarańczy uduszonych w całości, a następnie drobno posiekanych, oraz mielonych migdałów, to klasyczny hiszpański przysmak o lekkiej wilgotnej konsystencji i cudownie orzeźwiającym smaku.