Kategoria: Danie na niedzielę
Rosół z kluseczkami
Ta pożywna zupa ma wiele odmian. Poeksperymentujmy z różnymi rodzajami makaronów i kluseczek. Spróbujmy rosołu z dodatkiem azjatyckich warzyw i przypraw i podajmy go z cząstkami limonki.
Tarta śliwkowa
Tarta ze śliwkami to świetny pomysł na dopełnienie niedzielnego stołu.
Pieczeń wołowa z pieprzem
Delikatny, chudy rumsztyk to danie na specjalną okazję, niskokaloryczne, o niewielkiej zawartości cholesterolu. Pieczeń wołową z pieprzem doprawia się świeżym rozmarynem, miętą i musztardą, które doskonale podkreślają smak mięsa.
Pieczeń po jankesku
Przygotowując pieczeń wołową, warto pamiętać, że zgodnie z wieloma przepisami po wyjęciu mięsa z piekarnika należy je odstawić na 10–15 minut, aby odpoczęło i stało się równomiernie soczyste.
Polędwica wołowa nadziewana szpinakiem
Nadzienie szpinakowe nadaje polędwicy wołowej wyjątkowy smak, dzięki czemu jest idealnym daniem świątecznym.
Placek śmietanowy
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, kawałek placka śmietanowego będzie w sam raz. Do tego delikatnego ciasta używa się masła i kwaśnej śmietany. Smaku dodają mu orzechy pekan i cynamon. Lukier smakowicie wieńczy dzieło!
Jambalaya wegetariańska
Pyszne danie kuchni kreolskiej. To zdrowa potrawa zupełnie bez mięsa. Warto ją spróbować podczas eksperymentowania w kuchni.
Duszona wołowina z zacierkami
Węgierskie szare bydło pasie się na otwartych pastwiskach przez cały rok. Otrzymywana z niego wołowina jest aromatyczna i twarda (podobnie jak dziczyzna), dlatego wymaga długiego gotowania na wolnym ogniu.
Polędwica wołowa z ziołami
Jeśli zostanie trochę pieczonej wołowiny z poprzedniego dnia, można pokroić ją na wąskie paseczki, dodać cebulę, paprykę i dressing do sałatek, a następnie wymieszać i wstawić do lodówki, aby sałatka się przegryzła.
Piersi kurczaka z cytryną i koperkiem
Z cytryną i koperkiem przygotowuje się zazwyczaj ryby, ale kurczak z tymi dodatkami jest równie dobry. Piersi kurczaka, najpierw podsmażone, a potem podduszone w sosie, są miękkie i soczyste.