Kategoria: Danie na niedzielę
Zabaglione z marakują i miodem
Aromatyczna marakuja i miód to wyjątkowo pyszne zestawienie, doskonale pasujące do owocowej wersji włoskiego deseru zabaglione. Wspaniale smakuje z paluszkami biszkoptowymi, które się w nim macza.
Ryba na sposób orientalny
Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania warzyw i ryb o niskiej zawartości tłuszczu, bo dzięki niej tracą najmniej witamin.
Kurczak w pieprzu z sosem śmietanowym z brandy
Piersi kurczaka obtoczone w pieprzu są bardzo pikantne, ale sos śmietanowy aromatyzowany brandy łagodzi ich ostry smak.
Ciasto marchwiowe z lukrem serowym
Aż trudno się domyślić, że to treściwe, pyszne ciasto zawiera tak mało tłuszczu, a za to mnóstwo zdrowych składników. Jest ono pysznie wilgotne i błyskawicznie znika ze stołu.
Królik duszony z cieciorką po hiszpańsku
W Hiszpanii, z której pochodzi przepis na tę pikantną potrawę, cieciorka jest bardzo popularna. Często dusi się ją z niewielką ilością mięsa i warzywami. Przyrządzone w ten sposób jednogarnkowe danie jest wyjątkowo pyszne i pożywne. Najlepiej podawać je z kromkami wiejskiego chleba i zbierać nim smakowity sos!
Suflet florencki
Ten suflet to świetny pomysł na weekendowe, rodzinne śniadanie.
Włoski placek szpinakowy
Jedz szpinak, ponieważ zawiera on kwas foliowy oraz witaminy A i C. Twoje serce zachowa dzięki temu znakomitą formę.
Rosół z kurczaka
Klasyka niedzielnych obiadów. Rosół z kurczaka bez kostek rosołowych wymaga jednak pewnego zachodu. Oto najlepszy przepis na rosół z kurczaka, a także specjalnie dla Was interesujące alternatywy dla rosołu z kurczaka.
Ryba z frytkami z piekarnika
Filety z ryby można obtaczać w płatkach kukurydzianych. Panierka jest wtedy bardzo chrupiąca.
Pieczeń wieprzowa z sosem malinowym
Pieczeń wieprzowa z sosem malinowym jest doskonała na proszony obiad. Wygląda imponująco, smakuje wspaniale i można nią nakarmić tłum gości. Duży kawałek schabu naciera się solą, szałwią i pieprzem, a po upieczeniu podaje z ciepłym sosem owocowym.