Kategoria: Danie na niedzielę
Omlet w stylu hiszpańskim
W Hiszpanii ten gruby, kolorowy omlet nazywany jest tortillą. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Według klasycznej receptury przyrządzany jest tylko z ziemniaków, cebuli i jajek, natomiast my wzbogacimy go innymi warzywami i chudą szynką. Najlepiej podawać z zieloną sałatą.
Placek malinowy z bitą śmietaną
Spód z pokruszonych ciasteczek dobrze smakuje, a pozwoli zaoszczędzić trochę czasu potrzebnego na wykonanie ciasta.
Omlet z papryką i serem
Omlet z papryką i serem przyrządza się tylko z dwóch jajek i aż czterech białek oraz z chudego sera mozzarella i mleka 0%, dzięki czemu ma on stosunkowo mało kalorii i tłuszczu, ale jest bardzo sycący.
Pieczony kurczak z nadzieniem ryżowo-bazyliowym
Pieczony kurczak z nadzieniem ryżowo-bazyliowym nie zawiera dużo tłuszczu i kalorii. Danie to jest też chudsze dzięki usunięciu skóry przed podaniem.
Łatwy stek wołowy Diany
Żeby przyrządzić tradycyjny stek Diany, który został tak nazwany na cześć rzymskiej bogini łowów, do śmietanki w punkcie 3. należy dodać trochę brandy i sosu worcestershire lub 2–3 łyżki białego wina albo sherry
Amerykańskie racuszki maślankowe
Amerykańskie racuszki są grube, puszyste i wyjątkowo pyszne – najsmaczniejsze prosto z patelni. Można je smażyć bez dodatków, ale z bananami w plasterkach są również bardzo smaczne i pożywne.
Polędwica wołowa z sosem grzybowym
Polędwica wołowa jest wytwornym daniem. Subtelny smak zawdzięcza sosowi grzybowemu.
Pieczarki z nadzieniem warzywnym
Smaczna i atrakcyjna przystawka, bogata w błonnik.
Placek serowo-limonkowy
Przygotowanie tego placka zajmuje 5 minut, dlatego jest świetnym rozwiązaniem kiedy bardzo masz ochotę na coś słodkiego, a nie masz ochoty spędzać w kuchni popołudnia.
Śródziemnomorskie warzywa
Nadziewane mięsem warzywa tworzą niezwykle apetyczne danie główne. To dobra potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Każdy nałoży sobie na talerz dokładnie tyle, na ile ma ochotę. Świetnym dodatkiem do tego dania jest kilka bagietek oraz mieszana sałatka z zielonych warzyw.