Kategoria: Danie na niedzielę
Łosoś z salsą z mango
Salsa z mango będzie doskonałym dodatkiem też do innych tłustych ryb z grilla, takich jak tuńczyk, miecznik i makrela.
Babka migdałowo-cytrynowa
Babka to klasyka każdych Świąt Wielkanocy. Nie może jej zabraknąć także na tegorocznym stole.
Mięso duszone z jarzynami
Ta długo duszona potrawa przyrządzana w jednym rondlu jest wyjątkowo pożywna. Można ją przygotować z wyprzedzeniem, doskonale więc nadaje się na rodzinne obiady oraz na nieoficjalne przyjęcia. Należy ją podawać z chrupkimi sałatkami i chlebem z nasionami.
Słodko-kwaśne pulpeciki z szynki
Nietypowy przepis na pulpeciki z szynki. Ma słodko-kwaśny smak, m.in. dzięki ananasom i cebuli. To unikalne, ale pyszne połączenie.
Pożywne warzywa duszone
To danie przyrządza się błyskawicznie, ponieważ niektóre warzywa można posiekać w czasie, gdy inne już się duszą. Kiedy kończy się krojenie ostatnich, potrawa jest już prawie gotowa.
Przekładaniec cynamonowo-orzechowy
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, kawałek tego ciasta będzie w sam raz. Smaku dodają mu orzechy i cynamon. Lukier smakowicie wieńczy dzieło!
Mięso i nereczki w cieście
W tym przepisie tradycyjne kruche lub francuskie ciasto zastąpimy ciastem filo, które jest lżejsze i mniej tłuste. Danie podaje się z dużą ilością warzyw, takich jak świeżo ugotowana marchewka i groszek cukrowy oraz ziemniaków, które dostarczają organizmowi skrobi.
Klops nadziewany szpinakiem
Klops ten jest wyjątkowo soczysty i lekki, bo dodajemy do niego płatki owsiane i warzywa. Pokrojony w plastry wygląda bardzo apetycznie. Najlepiej go podawać z pieczonymi ziemniakami, cukinią i czerwoną cebulą.
Duszona wołowina z Nowej Anglii
Tę tradycyjną amerykańską potrawę jednogarnkową przyrządza się z soczystej wołowiny i kruchych warzyw duszonych w pożywnym smacznym wywarze. Sałatka buraczano-cebulowa zaostrza nieco smak mięsa. Najlepiej podawać z chlebem, który będzie można moczyć w smakowitym sosie.
Focaccia z pomidorami
Focaccia to płaskie pieczywo przypominające pizzę, lecz bardziej miękkie i grubsze.