Kategoria: Danie na niedzielę

Złocista zupa z soczewicy
Aksamitna zupa zawdzięcza swój kolor połączeniu soczewicy, pasternaku i marchewki. Smak urozmaica wytrawne sherry oraz śmietana doprawiona chrzanem. Zupę można podać na przyjęciu jako pierwsze danie z tostami typu melba lub krakersami owsianymi.

Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym
Ziemniaki – w postaci frytek, pieczone lub tłuczone – to doskonały dodatek do steków. W tym przepisie purée z ziemniaków, porów i musztardy podamy do polędwicy smażonej krótko na żeliwnej patelni grillowej. Ugotujmy do tego świeże sezonowe warzywa, na przykład fasolkę szparagową i brokuły.

Ciasto z makiem i żurawinami
Na polach kwitną maki, więc to dobry czas by je wykorzystać. Zrób z nami ciasto z makiem i żurawinami.

Galaretka pomarańczowa z herbatnikami
Do galaretki owocowej w proszku można dodać 1 szklankę soku pomarańczowego i 175 ml jogurtu zamiast wody. Dzięki temu będzie miała bardziej orzeźwiający smak.

Tagliatelle z grzybami
Tę grzybową ucztę najlepiej przyrządzić z miesznki grzybów orientalnych i leśnych. Ich smak doskonale uzupełnia wino marsala, a samo danie jest dobrze zbilansowane, dlatego czujemy się przyjemnie najedzeni, a nie ociężali, jak to bywa po jedzeniu ciężkich sosów grzybowych z dużą ilością śmietany.

Roladki z kurczaka z szynką i serem provolone
Inspiracją dla tej pysznej potrawy był przepis na włoskie roladki o nazwie saltimbocca. Eskalopki cielęce proponujemy jednak zastąpić rozbitymi połówkami piersi kurczaka, a liście szałwii i szynkę parmeńską – zwykłą szynką, serem provolone oraz świeżą bazylią.