Blog Page
Powrót do podstaw
Od dziesięcioleci przemysł spożywczy w znacznym stopniu przyczynia się do wzrostu otyłości i liczby chorób, jednak coraz liczniejsza armia aktywistów i organizacji stara się obecnie powstrzymać ów trend.
Paluszki serowe z sezamem
Kruche serowe paluszki smakują najlepiej podane zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przygotowuje się je z mąki razowej zmieszanej z pszenną z dodatkiem żółtek jajek i świeżo startego parmezanu. Są pożywne, a jednocześnie nie są ciężkostrawne.
Kapusta au gratin
Kapusta zapieczona z innymi warzywami jest nie tylko pełna witamin, ale też ma niesamowity smak.
Makaron z pulpetami z kurczaka
Makaron z pulpetami smakuje doskonale, gdy doda się do niego tarty parmezan.
Wędzony kurczak z awokado i serem
W tym przepisie ser brie można zastąpić fetą lub serem pleśniowym.
Pikantny chowder z dorsza
Różnorodność warzyw użytych do przyrządzenia tej wspaniałej zupy sprawia, że jest ona i zdrowa, i smakowita. Bulion można przygotować dzień wcześniej, a rybę dodać w ostatniej chwili.
Pikantne żeberka
Żeberka w ostrym stylu. Z propozycji mogą skorzystać ci, którzy lubią tradycyjne potrawy w zdecydowanie ognistym charakterze. Porcję chili zawsze można wzmocnić!
Pikantna sałatka pomidorowa
Wyszukajmy do tej sałatki najsmaczniejsze dostępne na rynku pomidory, bo efekt bardzo od nich zależy. Sałatka ma świeży i pikantny smak dzięki dodaniu cytryny, świeżej kolendry oraz mięty. Jej smak możemy z łatwością zmienić, jeśli użyjemy innych świeżych ziół i przypraw, takich jak cebula i czosnek.
Zwykły bochenek chleba
Ten podstawowy przepis na bochenek chleba można urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy użyć do wyrabiania ciasta innej mąki lub dodać do niego ziół, orzechów, sera, oliwek, pestek, rodzynek i uformować małe bochenki.
Mała ilość tłuszczu jest niezbędna
Dieta całkowicie pozbawiona tłuszczu mogłaby nas dosłownie zabić. Oto cztery podstawowe funkcje tłuszczu obecnego w pożywieniu.