Blog Page
Mus z kawałkami jabłek
Mus z kawałkami jabłek to danie, które będzie smakowało całej rodzinie. Lekko doprawione, posiekane jabłka należy dusić, aż zmiękną, a następnie rozgnieść.
Rigatoni z czosnkowymi kiełbaskami
Te bardzo apetycznie wyglądające, dość grube kluski podajemy z pysznym, treściwym sosem z bakłażana z dodatkiem kiełbasek, oliwek, pomidorków cherry oraz świeżych ziół. Danie będzie pożywne i bardzo smaczne i na pewno zaspokoi głód domowników.
Jedzenie dla zdrowia – zapalenie stawów
Coraz więcej dowodów świadczy o tym, że pewne produkty bogate w składniki przeciwzapalne – zwłaszcza oleje z tłustych ryb – pomagają zmniejszyć stan zapalny i uśmierzyć ból, jaki towarzyszy zapaleniu stawów.
Papryka faszerowana kaszą jaglaną
Jeśli chcesz zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie to jest idealny przepis. Tak przygotowana papryka zawiera mnóstwo witamin.
Chrupiące bułeczki cynamonowe
Te pyszne bułeczki podane z mlekiem przywołają smaki z dzieciństwa.
Złocista zupa z soczewicy
Aksamitna zupa zawdzięcza swój kolor połączeniu soczewicy, pasternaku i marchewki. Smak urozmaica wytrawne sherry oraz śmietana doprawiona chrzanem. Zupę można podać na przyjęciu jako pierwsze danie z tostami typu melba lub krakersami owsianymi.
Steki z halibuta z ryżem i salsą z pomidorów i czerwonej papryki
Jeśli mamy mało czasu na przygotowanie lunchu czy kolacji, możemy przyrządzić steki rybne, na przykład z halibuta. Proponujemy usmażyć je na patelni grillowej – będą wtedy miały ładny wzór w paski – i podać z ryżem, sałatą, a także z czerwoną salsą z papryki i pomidorów, aby na talerzu było kolorowo.
Sałatka z krewetek, melona i mango
Zarówno smaczna, jak i efektowna potrawa. Łączy krewetki tygrysie z kolorowymi soczystymi owocami, polanymi lekkim sosem o smaku miodu i świeżej mięty. To lekkostrawny letni posiłek, który radzimy podawać z pieczywem.
Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym
Ziemniaki – w postaci frytek, pieczone lub tłuczone – to doskonały dodatek do steków. W tym przepisie purée z ziemniaków, porów i musztardy podamy do polędwicy smażonej krótko na żeliwnej patelni grillowej. Ugotujmy do tego świeże sezonowe warzywa, na przykład fasolkę szparagową i brokuły.
Imponujący półmisek serów
Talerz serów to przystawka łatwa do przygotowania . Sery, podane zarówno same, jak i z owocami, warzywami, krakersami czy pieczywem, smakują ludziom w każdym wieku.