Blog Page
Słowniczek dietetyczny. Część 4
Oto kolejna część naszego słownika dietetycznego. Tym razem litery od l do o.
Dobrze zaopatrzona spiżarnia
Czasami w trakcie przyrządzania jakiejś potrawy przekonujemy się, że brakuje nam ważnego składnika. To bardzo kłopotliwe. Dlatego należy zaopatrzyć się w podane poniżej, niezbędne produkty, żeby w każdej chwili móc szybko podać na stół niewymagający zachodu posiłek.
Znaczenie płynów
Pić trzeba dużo, ale nie wszystkie płyny są dla nas tak samo wartościowe. Oto kilka najważniejszych rad związanych z utrzymaniem organizmu w dobrej kondycji.
Szybkie i łatwe gotowanie. Praktyczne porady
Warunkiem koniecznym szybkiego i zdrowego gotowania jest kupowanie właściwych składników. Warto wiedzieć, które produkty z puszek lub mrożonki przyspieszą gotowanie, a nie wpłyną na smak i jakość dania. Kuchnia powinna być dobrze zaopatrzona, bo dzięki temu zaoszczędzimy mnóstwo czasu na planowaniu i przygotowaniach.
Drób w zdrowej diecie
Białko jest niezbędnym składnikiem diety – potrzebuje go każda komórka ciała. Dzięki białku jesteśmy silni, zdrowi, rośniemy oraz możemy naprawiać uszkodzenia, które powstają w naszym organizmie. Ma ono wiele funkcji, których nie mogą wypełnić węglowodany i tłuszcze.
Sosy i dodatki
Sosy wzbogacają smak potraw. Podaje się je do posiłku razem z potrawą lub w osobnym naczyniu. Do dodatków należą konfitury, dżemy, relisze, sosy chutney i salsy. Podobną rolę pełnią marynowane warzywa.
Przybory przydatne w kuchni
Ostre noże, mikser oraz blender zaoszczędzą nam wiele czasu i wysiłku podczas przygotowywania posiłków. Im lepszej będą jakości, tym dłużej będą nam służyły. Warto przechowywać je zawsze w tym samym miejscu, aby uniknąć przetrząsania szuflad, gdy będziemy ich potrzebować.
Najlepsze pokarmy odmładzające – od A do Z
Warto wiedzieć, że najsilniej działające superpokarmy zapobiegające starzeniu nie są wcale rzadkie, egzotyczne, niedostępne ani trudne do przyrządzenia. W większości są dobrze znane; kupimy je w miejscowym sklepie spożywczym. Oto ich spis w układzie alfabetycznym.
Jak planować posiłki
Życie większości ludzi jest pełne zajęć i nieprzewidywalne, więc wielu z nas odsuwa odpowiedź na pytanie „co będzie na obiad?” na ostatnią chwilę. Tymczasem planowanie posiłków na cały tydzień przynosi wiele korzyści: tracimy mniej czasu robiąc zakupy, jeden uciążliwy codzienny obowiązek mamy z głowy i oszczędzamy pieniądze, kupując tylko to, czego nam potrzeba.
Jak kupować kurczaka?
Wiele osób, które prowadzą domową kuchnię, chętnie przyrządza mięso kurczaka, ponieważ ma ono wspaniały smak i strukturę, można je szybko przygotować na różne sposoby, a poza tym jest stosunkowo tanie i – po oczyszczeniu ze skóry i tłuszczu – chude.