Blog Page
Napój winogronowy
W czerwonych winogronach jest wyjątkowo dużo resweratrolu, przeciwutleniacza dobrze przebadanego przez naukowców. Uważa się, że ten związek chroni przed rakiem, a także przedłuża życie i hamuje procesy starzenia się.
Gorczyca – przyprawa która leczy
Z nasion tej liściastej kuzynki brokułów i kapusty wytwarza się bardzo popularną przyprawę. Ma ona jednak więcej zalet niż tylko ostry, pobudzający apetyt smak. Znachorzy i medycy wiedzą już od dawna, że gorczyca rozrzedza śluz, dzięki czemu ułatwia oddychanie w czasie grypy lub przeziębienia. Zawiera też rozmaite związki o niezwykłych, uznanych właściwościach leczniczych.
Szybka pizza na spodzie z bułki
Do przygotowania zamiast opiekacza można z powodzeniem wykorzystać grill.
Dorsz nadziewany koprem włoskim
Pyszne danie rybne. Unikalny smak dorsza uzupełniamy koprem włoskim. Tym razem robimy z niego nadzienie, które następnie owijamy w filety.
Zapiekanka z batatów
Zapiekankę z batatów robi się z ugotowanych słodkich ziemniaków rozgniecionych z brązowym cukrem, cynamonem, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Co oryginalne, zapieka się ją ze słodkimi piankami cukrowymi.
Pyszna sałatka jabłkowa
To zupełnie wyjątkowa sałatka, której przygotowanie jest banalnie proste.
Zupa fasolowa z ziołami
W zupie fasolowej z ziołami jest mało sodu, ponieważ suszoną fasolę gotuje się w wywarze drobiowym o niskiej zawartości soli oraz doprawia przyprawami bez soli i przecierem pomidorowym, również bez soli. Doskonale nadaje się ona dla osób, które stosują dietę bez solną.
Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Łatwe do przyrządzenia bułeczki, które można zabrać do pracy na drugie śniadanie.
Czekoladowe whoopie pies
Dwa delikatne ciastka przełożone lekką puszystą pianką tworzą wyśmienite połączenie. Miłośnikom czekolady z pewnością trudno będzie się tym łakociom oprzeć.
Kuchnia od kuchni. Koniec mitów żywieniowych
Jeśli komuś marzy się jajko, tu znajdzie argumenty, że nie warto go sobie odmawiać. Dobra wiadomość czeka także tych, którzy nienawidzą surowych brokułów.