Blog Page
Eskalopki z indyka z pieczarkami i maderą
Chude i delikatne eskalopki z indyka, czyli cienko rozbite płaty mięsa z piersi, wystarczy lekko podsmażyć, a następnie poddusić z pieczarkami, maderą i gęstą śmietaną, aby uzyskać pyszną, lekką potrawę w sam raz na spotkanie ze znajomymi. Najlepiej podawać ją z ryżem basmati i sałatą z sosem winegret.
Sos pieczeniowy
Ten sos wzbogaci smak każdego mięsnego dania, a jest niezwykle łatwy do przygotowania.
Polędwica surf’n’turf
To wykwintne danie jest idealne na święta, niedzielny obiad lub na przyjęcie. Polędwica wołowa i krewetki stanowią pyszne połączenie.
10 leczniczych ziół i przypraw
Nikt nie zaprzeczy, że zioła i przyprawy nadają potrawom charakterystyczny kolor i aromat. Mało kto jednak wie, że czerwone, żółte i brązowe proszki, którymi posypuje się jedzenie – nie mówiąc już o świeżych ziołach – mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
Kremowa sałatka ziemniaczana
Cztery ziemniaki sałatkowe i jedno jajko na twardo to główne składniki kremowej sałatki ziemniaczanej. Smak i kolor nadają jej marchewka, seler naciowy i cebula.
Sernik w karmelowe paski
Karmelowe i czekoladowe paski nadają smacznemu, tradycyjnemu sernikowi wykwintny wygląd. Wielbicielom owoców można zaproponować to ciasto w wersji ze świeżymi lub mrożonymi wiśniami.
Świąteczne jabłka w karmelu
Zaserwuj dzieciom w święta ten pyszny deser, a z pewnością ci podziękują. SKALA TRUDNOŚCI: Łatwe CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 minut LICZBA PORCJI: 6 SKŁADNIKI: 6 dużych…
Pikantne udka z ryżem po kreolsku
Udka kurczaka w panierce z ziół i ostrych przypraw to potrawa łatwa i szybka do przygotowania. Mięso świetnie smakuje z czerwoną fasolą i wspaniałym ryżem po kreolsku.
Bruschetta z pomidorami i szynką
Malutkie zapiekane kanapki z sosem pesto, szynką parmeńską oraz dojrzałymi pomidorami to kwintesencja śródziemnomorskiego smaku. Są popularne w południowej Francji i we Włoszech. Poniższy przepis daje możliwość wykorzystania resztek bagietek.
Piersi kurczaka z sosem grzybowym
Tak przyrządzone piersi z kurczaka najlepiej będą smakowały podane z makaronem.