Blog Page
Czekoladowo-wiśniowe ciasto z bananami
Suszone wiśnie i kakao sprawiają, że czekoladowo-wiśniowe ciasto bananowe jest niezwykle aromatyczne. Dzięki użyciu kwaśnej śmietany bez tłuszczowej oraz jednego całego jajka i dwóch samych białek, jeden kawałek ciasta nie jest zbyt kaloryczny.
Tylko 5 składników i danie gotowe… Praktyczny poradnik
Z pięciu prostych składników można wyczarować pięć różnych pysznych dań. Jakie to sprytne!
Crème caramel
Żółtka, których jest w tym przepisie sporo zawierają nieco tłuszczu, ale są za to bogate w witaminę A, ryboflawinę, kwas foliowy i niacynę. Poza tym jest w nich obecne żelazo, witaminy z grupy B, fosfor i witamina E.
Tradycyjny koktajl truskawkowy
Ten koktajl można wykonać z mrożonych truskawek i cieszyć się jego smakiem nawet w środku zimy.
Pieczarki ze szpinakiem i serem
Za sprawą nadzienia ze świeżego szpinaku, chudego sera ricotta oraz kasztanów wodnych i chrupiących orzechów włoskich pieczarki ze szpinakiem i serem są przekąską bogatą w smaku, choć bardzo lekką. Jedna porcja zawiera znacznie mniej kalorii, tłuszczu i sodu niż porcja klasycznych grzybów z farszem.
Kruche ciasteczka
Dla osób, które nie są wielbicielami pierniczków te ciasteczka są świetną alternatywą. Jeśli dodasz 2 łyżeczki przyprawy korzennej będą miały świąteczny smak.
Przecier pomidorowy nie tylko do zupy
Wydawać by się mogło, że najzdrowsze są świeże pomidory. Naukowcy odkryli jednak, że jeden z najważniejszych ich składników o działaniu ochronnym – karotenoid likopen – występuje w znacznie większych ilościach w produktach z przetworzonych pomidorów, a zwłaszcza w przecierze pomidorowym.
Włoska zapiekanka ze szpinakiem
Witaminy A i C oraz kwas foliowy znajdujące się w szpinaku korzystnie działają na serce. Ser, ryż i por zapewniają wspaniały smak i przyjemną konsystencję.
Omlet z brokułami, pomidorami i serem
Kilka różyczek brokułów w tym omlecie zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza.
Pikantna zupa z kurczaka
Tę intensywnie pachnącą zupę o niezwykle żywym kolorze uważa się w Indiach za środek na wszelkie dolegliwości. Będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej więcej warzyw. Cieciorkę można zastąpić fasolą z puszki, cannellini lub czerwoną, albo zieloną soczewicą.