Blog Page
Racuszki z jabłkami i orzechami laskowymi
Racuszki to przyrządzana niemal błyskawicznie słodka przekąska. Gęste ciasto robi się, mieszając po prostu kilka podstawowych składników, a smaży się w parę minut. W poniższym przepisie smak nadają im pokrojone w kostkę jabłka i prażone orzechy laskowe. Racuszki należy polać syropem klonowym i jeść ciepłe, prosto z patelni.
Maniok bez tajemnic
To tropikalne warzywo korzeniowe o grubej, przypominającej korę, brązowej skórce i białym, skrobiowym wnętrzu jest podobne do ziemniaka, lecz twardsze ze względu na większą zawartość skrobi.
Kurczak duszony w sosie śmietanowym z ziołami
Ta łatwa do przygotowania i ciesząca oko potrawa dobrze smakuje z zieloną sałatą z cytrynowym sosem winegret i niewielką ilością posiekanego świeżego estragonu.
Gnocchi z sosem serowym
To danie o bardzo wyrazistym smaku, ale żeby sos był łagodniejszy, można użyć kremowego sera pleśniowego.
Wegetariańska sałatka z kuskusu
Harissa powoduje, że ta sałatka ze smażonego wędzonego tofu, suszonych pomidorów, sułtanek i migdałów wymieszanych z kuskusem jest dość pikantna.
Empanadki
Pyszne pierożki pochodzące ze słonecznej Hiszpanii. W odróżnieniu od polskich potraw trzeba ja piec w 190 stopniach!
Zioła i przyprawy. Przewodnik
Przedstawiamy najważniejsze cechy popularnych ziół i przypraw a także praktyczne sposoby na ich stosowanie w kuchni.
Sałatka z karczochami
Zdrowa sałatka z dodatkiem bekonu. Jest łatwa i szybka do przygotowania.
Rosół z kurczaka
Klasyka niedzielnych obiadów. Rosół z kurczaka bez kostek rosołowych wymaga jednak pewnego zachodu. Oto najlepszy przepis na rosół z kurczaka, a także specjalnie dla Was interesujące alternatywy dla rosołu z kurczaka.
Sałatka z brokułów
Jeśli ktoś nie przepada za surowymi brokułami powinien ugotować je na parze (4 minuty), po czym przepłukać strumieniem zimnej wody i starannie odsączyć przed dodaniem do sałatki.