Blog Page
Włoski placek szpinakowy
Jedz szpinak, ponieważ zawiera on kwas foliowy oraz witaminy A i C. Twoje serce zachowa dzięki temu znakomitą formę.
Sos barbecue z orzechami pekan
Idealny dodatek do każdego dania podczas imprezy. Polecamy dodanie orzechów pekan, które wzmacniają walory smakowe i zawierają wartościowe składniki odżywcze.
Kiełbaski z indyka z fasolą
Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, to nie znaczy, że musimy zrezygnować z ulubionych dań. Chude kiełbaski z indyka zastępują tu tradycyjną wieprzowinę. Smak potrawie nadaje pikantny sos fasolowy, a wszystko przykryte jest przypieczonymi, cienko pokrojonymi warzywami korzeniowymi.
Koktajl truskawkowo-jogurtowy
Odświeżający napój, doskonały na gorące letnie dni, kiedy dojrzewają truskawki. Przygotowanie tego pożywnego koktajlu zajmuje tylko kilka minut – można go wypić na śniadanie albo jako zdrową „przekąskę w szklance” w ciągu dnia. Mógłby być również rozcieńczony sokiem pomarańczowym i podawany zamiast zagęszczonych słodkich soków owocowych.
Clafoutis z pomidorkami i pecorino
Żeby przyrządzić tę smakowitą francuską potrawę, słodkie pomidorki koktajlowe piecze się w lekkim puszystym cieście o smaku tartego sera pecorino. Możemy upiec kilka mniejszych placków lub jeden duży i podać je jako bardzo smaczne i oryginalne śniadanie.
Jajka faszerowane na sałatce
Wgłębienia w połówkach białka ugotowanego na twardo jajka są doskonałymi pojemnikami na smaczne nadzienie – w tym wypadku z marchewki i szczypiorku. Takie jajka bardzo ładnie wyglądają udekorowane warzywami i roszponką. Żeby przyrządzić pożywny i kompletny lunch, wystarczy podać pieczywo z pestkami i ziarnami.
Bilansowanie diety
Kontrola spożywanych kalorii jest kluczem do pozbycia się zbędnych kilogramów. Ten sam cel można jednak osiągnąć łatwiej: dbając o to, by na talerzu znalazły się właściwe składniki.
Sałatka z kurczaka, pomidorów i fety
Do tej sałatki tuż przed podaniem można dodać awokado pokrojone w plastry i podać ją z chrupiącym chlebem.
Nasi goreng z wieprzowiny
To danie kuchni indonezyjskiej przyrządzane ze smażonej metodą stir-fry wieprzowiny, ryżu, warzyw, krewetek i paseczków omletu doskonale nadaje się na kolację, podane z sałatą.
Chlebek cynamonowo-rodzynkowy
Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.