Blog Page
Ryba na sposób orientalny
Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych metod przygotowywania warzyw i ryb o niskiej zawartości tłuszczu, bo dzięki niej tracą najmniej witamin.
Kurczak w pieprzu z sosem śmietanowym z brandy
Piersi kurczaka obtoczone w pieprzu są bardzo pikantne, ale sos śmietanowy aromatyzowany brandy łagodzi ich ostry smak.
Frittata z makaronem
Makaron może zastąpić ziemniaki w omletach, paellach i frittatach. Przyrządź takie danie, gdy zostaną ci resztki makaronu z poprzedniego dnia. Frittata z delikatną szynką i mnóstwem warzyw świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cukinii. Danie jest proste, ale pożywne; podane z chlebem stworzy pyszny lunch.
Indeks glikemiczny. Tabela produktów
Indeks glikemiczny (IG) to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi po ich spożyciu. Przedstawiamy najważniejsze informacje o jego znaczeniu dla organizmu oraz pełną tabelę z wartościami IG dla wybranych potraw.
Kalmary z pieprzem cytrynowym
W tym daniu ponacinaliśmy powierzchnię kalmarów w kratkę, ale równie dobrze można pokroić je w krążki lub kupić kalmary już pokrojone. Można je również upiec na grillu lub patelni grillowej.
Ciasto marchwiowe z lukrem serowym
Aż trudno się domyślić, że to treściwe, pyszne ciasto zawiera tak mało tłuszczu, a za to mnóstwo zdrowych składników. Jest ono pysznie wilgotne i błyskawicznie znika ze stołu.
Ciasteczka owsiane z jagodami
Dodawanie zmielonej kaszy do mąki sprawia, że wypieki są pełne błonnika i zdrowsze. W tym przypadku aż połowa mąki została zastąpiona zmieloną kaszą.
Warzywa Na Kuchennym Stole
Ważne jest nie tylko w jaki sposób uprawiano warzywa, ale także jak będziemy je przechowywać i przetwarzać. Gotując je w niewłaściwy sposób, możemy zniszczyć wiele zawartych w nich zdrowych substancji.
Królik duszony z cieciorką po hiszpańsku
W Hiszpanii, z której pochodzi przepis na tę pikantną potrawę, cieciorka jest bardzo popularna. Często dusi się ją z niewielką ilością mięsa i warzywami. Przyrządzone w ten sposób jednogarnkowe danie jest wyjątkowo pyszne i pożywne. Najlepiej podawać je z kromkami wiejskiego chleba i zbierać nim smakowity sos!
Polędwiczka po meksykańsku
Chudą polędwiczkę wieprzową marynowaną w ostrym sosie meksykańskim i soku z owoców cytrusowych smażymy na patelni grillowej, cienko kroimy i podajemy w miękkich tortillach pszennych z salsą ze świeżego awokado.