Blog Page
Kolorowy bulion z indyka
Skórka z cytryny i pietruszka ożywiają ten lekki bulion z indyka i warzyw, a kolorowe marchewki, selery i brokuły dostarczają mnóstwa niezbędnych witamin.
Jogurt z owocami, czekoladą i orzechami
Z jogurtu naturalnego można błyskawicznie przyrządzić szybki deser – potrzeba tylko nieco wyobraźni. Będzie on zawierać owoce i chrupiące orzechy, może więc stanowić świetne zakończenie posiłku.
Spaghetti carbonara z sałatką z pieczonych pomidorków cherry
Tę włoską potrawę z makaronu możemy przyrządzić według klasycznego przepisu, będzie jednak równie smaczna i dużo zdrowsza, jeśli przygotujemy ją z produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu oraz wędzonej i peklowanej na sucho szynki zamiast bekonu.
Chleb kukurydziany niskotłuszczowy
Do przygotowania niskotłuszczowego chleba kukurydzianego używa się musu jabłkowego, białek jaj i mleka beztłuszczowego, dlatego ma o połowę mniej kalorii niż słodki chleb kukurydziany w wariancie klasycznym. Poza tym prawie nie zawiera cholesterolu.
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy nabierze pikantnego smaku, jeśli połowę pomidorów zastąpi się sosem salsa.
Doskonałe placki ziemniaczane
Ten prosty przepis sprawi, że placki ziemniaczane zawsze będą udane. Łącząc je z musem jabłkowym otrzymasz niepowtarzalny smak.
Filety z kurczaka w chrupiącej panierce
Kurczak będzie bardziej wyrazisty w smaku, jeśli do bułki tartej dodamy startego parmezanu lub posiekanych świeżych ziół, takich jak natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn.
Jajka po benedyktyńsku
Do jajek po benedyktyńsku zwykle używa się szynki i sosu na bazie masła. Ta wersja jest lżejsza, lecz równie smaczna. Sos holenderski z jogurtu i szczypiorku doskonale smakuje z jajkami w koszulkach i szynką parmeńską.
Zupa „rajski ogród”
Rozmaite warzywa ugotowane w soku pomidorowym i wywarze tworzą prostą, sycącą zupę o wyśmienitym smaku. W przepisie wykorzystujemy również mrożone warzywa, takie jak brokuły, fasolka szparagowa i groszek. Mrożonki skracają czas przygotowania potrawy, a są równie wartościowe jak świeże warzywa.
Panforte z owocami i orzechami
Panforte to włoskie ciasto z owoców, orzechów, miodu i przypraw, które przyrządza się bez pieczenia. Doskonale smakuje z kawą lub likierem.