Blog Page
Zapiekanki z fasolą
Do zapiekanki możemy dodać posiekane czarne oliwki, świeżą bazylię, oregano i tymianek, będzie jeszcze smaczniejsza.
Lucjan z curry
Rybę najczęściej piecze się lub smaży po 10 minut na każde 2,5 cm grubości. Poddawana zbyt długo obróbce cieplnej traci smak i staje się twarda.
Margarita ze świeżymi limonkami
Drink będzie się ładnie prezentował kiedy użyjemy do dekoracji plasterka owocu cytrusowego lub spiralki ze skórki cytrusa.
Brzoskwinie pod orzechową kołderką
Widok tego pysznego deseru wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników. Jest pełen słodkich owoców przykrytych ciastkami z orzechów pekan. Można prosić o dokładkę, bo to bardzo niskokaloryczny deser.
Cooler z arbuza
Idealny napój na lato? Orzeźwiający cooler z arbuzem!
Bułki scones z makiem
Dzięki użyciu maślanki i soku pomarańczowego zamiast kremówki, bułki scones z makiem są mniej tuczące niż bułki tradycyjne. Suszone żurawiny, skórka pomarańczowa i płatki owsiane urozmaicają ten niskokaloryczny przysmak.
Kuskus Casablanca
Kuskus to podstawowy produkt w wielu rejonach Afryki Północnej. Podaje się go z duszonymi, kolorowymi warzywami i mnóstwem pysznego sosu, a doprawia tradycyjnym, pikantnym sosem chili zwanym harissa.
Tropikalna sałatka owocowa
Ta świeża i smaczna sałatka, przyrządzona z bogatych w przeciwutleniacze owoców z dodatkiem imbiru i skórki z limonki, stanowi wyśmienite śniadanie. Warto pamiętać, że banany i melon kantalupa są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi.
Zupa z topinamburów z kminkiem
Topinambury, które wyglądają jak pokryte guzami młode ziemniaki, mają charakterystyczny, delikatny smak, który dobrze komponuje się z innymi warzywami korzeniowymi, zwłaszcza w zupach przecieranych. Smak nasion kminku zmienia tę zupę w wyjątkowe danie.
Soczyste paczuszki z owocami morza
Gotowanie całej ryby lub filetów w paczuszkach powoduje, że wszystkie soki są zachowane, a ryba – soczysta i delikatna. Jest to również ciekawy sposób podania ryby, bo odpakowywanie paczuszki podczas kolacji jest miłą zabawą.