Blog Page
Walka z otyłością
Osoby otyłe, a więc takie, których wskaźnik masy ciała (czyli BMI) wynosi 30 lub więcej, często chorują na serce, udary mózgu, nadciśnienie, cukrzycę, a nawet niektóre nowotwory. Na świecie są miliony otyłych osób i liczba ta stale wzrasta. To nieprawda, że aby temu zaradzić, wystarczy mniej jeść. Głodzenie się lub drastyczne diety, po prostu nie działają.
Grillowane steki z wołowiny
Choć łata, doskonałe źródło białka, witamin i mikroelementów, jest nieco chudsza niż niektóre inne kawałki wołowiny, smakuje wybornie. Zamarynowana w zdrowym domowym sosie barbecue, z pewnością zachwyci każdego domownika.
Pikantne ciasto marchewkowe z orzechowym spodem
Prażone orzechy poprawiają smak ciasta marchewkowego, a poza tym zawierają korzystne dla zdrowia tłuszcze.
Ciasteczka owsiane z marchewką i rodzynkami
Płatki owsiane zmniejszają stężenie cholesterolu, więc warto skusić się na kilka takich ciasteczek.
Relisz żurawinowy
Relisz z żurawiny i rodzynek będzie wspaniałym dodatkiem do mięs i swoim słodko-kwaśnym smakiem urozmaici każde mięsne danie.
Plusy i minusy picia kawy
Kawa, podobnie jak herbata, ma swoje plusy i minusy. Należy wziąć pod uwagę, jak na nas wpływa, żeby nie przesadzić z ilością.
Sałatka makaronowa z kurczakiem
Jest to bardzo zdrowa odmiana tradycyjnej sałatki makaronowej, przyrządzana z makaronu i bogatych w substancje odżywcze warzyw, takich jak pomidory i rukola. Postarajmy się kupić majonez z oleju rzepakowego, bogatego w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Skrzydełka Buffalo
Sos z niebieskiego sera pleśniowego będzie wspaniałym dodatkiem do tych pikantnych skrzydełek.
Słodycze domowej roboty
Przygotowywanie domowych słodyczy, takich jak cukierki, krajanki, kulki, pianki czy słodki popcorn, podawanie ich oraz obdarowywanie nimi przyjaciół i krewnych sprawia mnóstwo radości.
Fondue z sera cheddar
Do fondue tradycyjnie dodaje się białe wino, które wzbogaca smak oraz sprawia, że sos się nie ciągnie. Jeśli jednak nie chcemy używać wina, możemy je zastąpić wywarem lub sokiem jabłkowym.