Blog Page
Grillowany sandwicz z trzema serami
Grillowany sandwicz to idealny pomysł na szybkie i ciepłe śniadanie.
Kurczak miodowo-musztardowy
Polędwiczki z kurczaka są najlepszymi, ale także najdroższymi kawałkami mięsa kurczaka. Można je zastąpić piersiami bez skóry i kości lub udkami pokrojonymi na kawałki wielkości 2,5 cm.
Szwedzki chleb żytni
Z tego przepisu wychodzą aż 3 bochenki chleba, więc część można zamrozić i wykorzystać później.
Koktajl morelowo-brzoskwiniowy
Niezwykle łatwy do wykonania i pyszny koktajl z owocami bez dodatku cukru, który pokochają wasze dzieci.
Ryż, kasze i zboża
Ryż i kasze z różnych zbóż wchodzą w skład wielu klasycznych potraw. Można je podawać z warzywami, fasolą, mięsem i rybami. Są pożywne, zdrowe i niedrogie.
Duszona wołowina z Nowej Anglii
Tę tradycyjną amerykańską potrawę jednogarnkową przyrządza się z soczystej wołowiny i kruchych warzyw duszonych w pożywnym smacznym wywarze. Sałatka buraczano-cebulowa zaostrza nieco smak mięsa. Najlepiej podawać z chlebem, który będzie można moczyć w smakowitym sosie.
Szybkie kotleciki z ryby
Można dodać do masy posiekaną dymkę, świeże zioła lub chili, a fasolę cannellini zastąpić tłuczonymi ziemniakami lub batatami, bułką tartą albo pokruszoną macą.
Jak mrozić warzywa
Warzywa przeznaczone do zamrożenia starannie myjemy i obcinamy, a często też lekko obgotowujemy we wrzątku. Nie wszystkie warzywa można mrozić. Szparagi, buraki, cała i krojona marchew, kalafiory, ogórki, bakłażany, koper włoski, młoda kapusta, pory, ziemniaki, rzodkiewka, cukinia i inne warzywami dyniowate po rozmrożeniu rozpadają się. Niżej zamieszczono porady dotyczące mrożenia tych warzyw, które się do tego dobrze nadają.
Focaccia z pomidorami
Focaccia to płaskie pieczywo przypominające pizzę, lecz bardziej miękkie i grubsze.
Pikantny barszcz z jabłkiem
Lekko pikantna, ale zdecydowanie zachwycająca. Zdradzamy sekret na barszcz z… jabłkiem!