Kategoria: Bezmięsne
Gnocchi z szałwią i cynamonem
Gnocchi podaje się zwykle z sosem, który zawiera dużo sera i masła. My przyrządzimy je według innego, zdrowszego przepisu, ale nadal będą bardzo smaczne. Użyjemy jedynie odrobiny masła, sera i oliwy z oliwek, doprawiając cynamonem i szałwią, a podamy z lekko podsmażonym szpinakiem i groszkiem.
Pikantna zupa-krem z dyni
Curry i imbir nadają tej zdrowej zupie lekko hinduski posmak. Jest ona nie tylko sycąca, lecz również dostarcza organizmowi dużo beta-karotenu, potasu, wapnia i magnezu.
Naleśniki owsiane
Dzięki użyciu mieszanki maki i mielonych płatków owsianych naleśniki maja lekko orzechowy smak i dostarczają dużo błonnika. Nadzienie pieczarkowe zawiera mało tłuszczu.
Zupa szparagowo-groszkowa z miętą
Tę wyśmienitą zupę należy robić ze świeżych szparagów. Można ją przechowywać dzień lub dwa, więc warto przygotować dwie porcje, nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie. Doskonale smakuje z minitostami z ricottą i pesto.
Sajgonki na zimno
Nie należy zostawiać sajgonek zbyt długo bez przykrycia, ponieważ papier ryżowy wyschnie i nie będzie smaczny. Najlepiej zawinąć je w folię spożywczą lub wilgotną ściereczkę.
Chlebki naan
Naan to indyjski płaski chleb tradycyjnie pieczony na gorących ściankach glinianych pieców tandoor. Wisząc w piecu, rozciąga się on pod własnym ciężarem, uzyskując łezkowaty kształt. Ten przepis pozwala błyskawicznie upiec taki leciutki i miękki chlebek w opiekaczu. Przygotowywanie go, to mnóstwo zabawy.
Naleśniki z serem i czereśniami
Przepis na naleśniki z czereśniami. Idealny pomysł na wakacyjne śniadanie dla najbliższych. Naleśniki są słodkie i puszyste.
Burgery pieczarkowe
Warto użyć do tych burgerów bułeczek aromatyzowanych cebulą lub ziołami, wtedy będą smakowały jeszcze lepiej.
Tabbouleh
Tabbouleh to bezmięsne danie z kuchni libańskiej. Warto wypróbować ten przepis także na polskim stole.
Pączki z dziurką
Pyszne pączki z dziurką do przygotowania nie tylko na Tłusty Czwartek.