Kategoria: Bezmięsne
Bakłażan zapiekany z mozzarellą
Bakłażany są dostępne przez cały rok, należy wybrać twardy, ciężki okaz.
Ser brie z owocami i karmelem
Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę? Skorzystaj z naszego przepisu.
Chrupiące ciasteczka z żurawinami
Łatwe do przygotowania słodziutkie ciasteczka z żurawinami. Dodatek orzechów włoskich nadaje im wyjątkową chrupkość.
Ziemniaki au gratin
Ta zapiekanka ziemniaczana to doskonały pomysł na proste danie obiadowe, ale też wyborny dodatek do dania mięsnego.
Zupa rybna z pomidorami i koprem włoskim
Przetwory pomidorów, na przykład duszone pomidory, to bogate źródło likopenu, roślinnej substancji chroniącej przed rakiem prostaty.
Tosty francuskie z owocami
Tosty przygotowane według tego przepisu dostarczają dużo białka, lecz mało tłuszczu.
Zupa warzywna z soczewicą
Ta zdrowa zupa ma wiele odmian i można dodać do niej wszystkie warzywa, jakie mamy w spiżarni. Zamiast soczewicy można użyć cieciorki lub ulubionej fasoli z puszki.
Chili z białą fasolą i pomidorami
Błonnik zawarty w fasoli, witaminy C i E obecne w pomidorach, witamina C, która jest w marchewce, a także witaminy C, B6 oraz kwas foliowy ukryte w papryce pomogą wzmocnić odporność, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i miażdżycę.
Salsa z grillowanych pomidorów i papryki
Czerwona i żółta papryka zajmują pierwsze miejsca na liście najbogatszych źródeł witaminy C.
Burgery warzywne
Te burgery to świetna alternatywa na grilla dla osób, które nie jadają mięsa.