Kategoria: Bezmięsne
Purée z brokułów i ziemniaków
Purée ziemniaczane nabierze koloru i wartości odżywczych, kiedy zmieszamy je z bogatymi w fitosubstancje i witaminy brokułami. Dodana do niego cebula dymka wzbogaci potrawę w witaminę C i kwas foliowy. Porcja dla sześciu osób zawiera zaledwie 2 łyżki tłuszczu, bowiem do ziemniaków dodamy niewielką ilość masła oraz wodę, w której gotowały się warzywa.
Sernik black forest
Słodki sernik z wiśniami i bitą śmietaną. Wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej. Świetny pomysł na deser!
Zupa szparagowa
Szparagi to bardzo bogate źródło kwasu foliowego, który zapobiega chorobom serca i wadom rozwojowym płodu.
Bruschetta z serem feta
Chrupiąca bułka, pomidor i ser feta to pyszne połączenie idealnie sprawdzające się podczas większych i mniejszych spotkań towarzyskich.
Karczochy na specjalną okazję
Jedzenie karczochów to prawdziwa zabawa. Najpierw odrywa się listki, macza je w sosie i zdejmuje zębami miękisz, a na koniec zjada się serce.
Fasolka szparagowa bez tajemnic
Fasolka szparagowa jest smaczna i bardzo zdrowa. Może być podstawą wiosennej kuracji odchudzająco-odmładzającej. Nie należy jednak jeść jej na surowo, ponieważ zawiera szkodliwe substancje, które rozkładają się podczas gotowania.
Ravioli z batatami
Bataty powinny być pokrojone w kostkę nie większą niż 1 cm – w przeciwnym razie będą twarde w środku.
Jajka na grzance z tureckiego chleba
Owoce sumaka syryjskiego, które zostały wykorzystane w przepisie to przyprawa używana w kuchniach Bliskiego Wschodu. Ma cytrusowy smak i jest sprzedawana w formie proszku w sklepach z orientalną żywnością.
Brownie z orzechami włoskimi
Czy może być coś lepszego niż słodkie brownie? Z pewnością tak, ale nasz przepis może być poważną konkurencją dla innych, pomysłowych rozwiązań.
Sos pesto
Jeśli pesto ma być zamrożone, należy zalać je oliwą z oliwek. Dzięki temu nie zbrązowieje, lecz zachowa ładny zielony kolor.