Kategoria: Bezmięsne
Minestrone z pesto
Minestrone z pesto przygotowuje się z gotowego wywaru warzywnego, gotowych pierożków tortellini i pesto ze słoika. Ta pyszna zupa jest gotowa w 30 minut.
Ziołowa lasagne z warzywami
Lasagne to włoski makaron w kształcie szerokich pasów. Przyrządza się z niego zapiekankę o tej samej nazwie. My przełożymy makaron sosem z pomidorów, bakłażanów oraz pieczarek z dodatkiem ziół i zalejemy sosem twarożkowym.
Tarty śródziemnomorskie
Tarty z pesto, pomidorami i serem ricotta przyrządza się szybko z gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. Podawać z sałatką z sałaty radicchio lub z białej kapusty.
Farfalle z brokułami i anchois
Różyczki brokułów, anchois i natkę pietruszki doprawimy odrobiną chili, które sprawi, że sos do makaronu będzie dość pikantny. Świetny dodatek do makaronu z tym sosem to orzeźwiająca sałatka z plasterków pomidorów z cieniutkimi krążkami pora lub cebuli.
Zapiekanka z ziemniaków i dyni
Kiedy przystępujemy do przygotowywania zapiekanki tego typu, składającej się z warstw, warto zastanowić się, w jaki sposób pieką się poszczególne warzywa, ile puszczają soku i w jakim stopniu tracą kształt. Ze starannie dobranych warzyw korzeniowych i innych powstanie smakowita zapiekanka, bogata w wartości odżywcze.
Półmisek grillowanych warzyw
Warzywa po usmażeniu można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 godzin albo w lodówce 2 dni. Podaje się je wtedy schłodzone, a schłodzoną salsę i camembert dodaje do nich tuż przed podaniem.
Omlet z brokułami, pomidorami i ementalerem
Ten omlet z dwoma wspaniałymi warzywami ma korzystny wpływ na serce i ogromne wartości odżywcze.
Zupa warzywna
Jest to treściwa zupa z różnych warzyw, która ma bardzo delikatny smak. Najlepiej przyrządzać ją na wywarze domowej roboty, choć można go też zastąpić rosołkiem w kostce lub proszku. Jeśli używamy kostki bulionowej, nie powinniśmy dodawać soli od razu, lecz dopiero po spróbowaniu, pod koniec gotowania.
Granola z migdałami
Pyszne i zdrowe śniadanie na słodko. Granola z migdałami nadaje się idealnie dla osób, którym zależy na zdrowym trybie życia i ograniczeniu spożycia tłuszczów.
Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią
Do niedawna dynia kojarzyła się nam najczęściej z pestkami lub marynatą. Dziś to warzywo zyskuje coraz większą popularność. To bardzo dobrze, bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Można z niej też przyrządzić wiele różnych potraw, między innymi apetyczne dodatki do dań głównych.